13.4 C
Kłodzko
sobota, 23 maja 2020
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych –...

WAŻNE TEMATY

Kup koszulkę ze swoim imieniem! Pomożesz dzieciom z klubu sportowego i kłodzkiemu szpitalowi

Epidemia koronawirusa i zawieszenie gospodarki spowodowały, że wiele instytucji z dnia na dzień zostało odciętych od źródeł finansowania. Ucierpiało wiele dziedzin...

Przejście graniczne w Boboszowie zostanie otwarte od poniedziałku

Jak poinformował dzisiaj szef kancelarii premiera, Michał Dworczyk, od najbliższego poniedziałku uruchomione zostanie przejście graniczne Boboszów-Dolní Lipka. Granica z sąsiadującymi z naszym...

Restrukturyzacja PKS w Kłodzku. Oświadczenie prezes spółki

W dniu dzisiejszym (środa 13 maja br), prezes PKS w Kłodzku, Elżbieta Żytyńska, wydała oświadczenie w którym informuje, że spółka przez nią...

Gmina Nowa Ruda zakupiła profesjonalne stroje sportowe dla dzieci z sekcji kolarskiej

Przekazanie strojów członkom sekcji kolarskiej, która działa przy Centrum Kultury Gminy Nowa Ruda, odbyło się w piątek, 21 maja br. na...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Sobota, 23 maja

Sobota, 23 maja 2020 r. w powiecie kłodzkim: potwierdzonych przypadków zarażenia koronawiusem SARS-CoV-2: 128 (Kłodzko – 36, Kudowa-Zdrój – 18,...

Kłodzkie podstawówki zostaną otwarte dopiero 1 czerwca

Od 1 czerwca, a nie od 25 maja - jak umożliwił to rząd - zostaną otwarte kłodzkie szkoły podstawowe. Taką decyzję podjęli...

W kłodzkim szpitalu 33 nowych osób zarażonych koronawirusem, jedna osoba zmarła. Oddział wewnętrzny zamknięty!

Bardzo niepokojące informacje z kłodzkiego szpitala, w którym pojawiło się ognisko koronawirusa. Dzisiaj przyszły 33 pozytywne wyniki testów na obecność koronawirusa u...

Protest pracowników PKS. Domagają się wypłaty zaległych pensji, wznowienia kursów i wycofania wniosku z...

W piątek, 22 maja br. na dworcu PKS w Kłodzku przy pl. Jedności odbył się protest pracowników PKS w Kłodzku. Powiatowa...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Piątek, 22 maja

Piątek, 22 maja 2020 r. w powiecie kłodzkim: potwierdzonych przypadków zarażenia koronawiusem SARS-CoV-2: 123 (Kłodzko – 36, Kudowa-Zdrój – 18,...

W centrach krwiodawstwa brakuje krwi. W najbliższym czasie trzy akcje poboru krwi w powiecie...

W Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Wałbrzychu stan zapasów prawie wszystkich grup krwi utrzymuje się na niskim poziomie. Stąd też...

Miasto Nowa Ruda przeprowadzi testy na obecność koronawirusa wśród pracowników placówek oświatowych

Z uwagi na bezpieczeństwo dzieci oraz kadry nauczycielskiej Nowa Ruda przeprowadzi testy na obecność koronawirusa wśród pracowników placówek oświatowych. W tym celu...

Polanica-Zdrój zachęca do odwiedzin. Miasto zadbało o bezpieczeństwo, otwierają się atrakcje turystyczne

Po niemal dwóch miesiącach przymusowego pobytu w domach, Polanica-Zdrój zaprasza do wyjścia na świeże powietrze i odwiedzin uzdrowiska. Jak podkreślają władze, miasto zostało odpowiednio do...

Kompletnie pijana matka opiekowała się 2-miesięcznym niemowlęciem

W środę, 20 maja br. około godz. 21.00 policjanci z Kłodzka wezwani zostali do interwencji domowej na terenie gminy Kłodzko. Na miejscu okazało się,...

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Podaj swój podpis