18.1 C
Kłodzko
środa, 20 października 2021
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

Plenerowy piknik na Forcie Owcza Góra w Kłodzku [FOTO]

W sobotę, 16 października br. na Forcie Owcza Góra odbył się plenerowy piknik forteczny. Była to okazja do bliższego poznania tej mniej znanej...

Kłodzko: coraz liczniejsze stado dzików żeruje przy ul. Śląskiej. Ich ofiarą padł pies broniący...

Problem z dzikami w miastach nie jest nowy. Zwierzęta te bardzo dobrze przystosowały się do życia na przedmieściach, znajdując tu łatwy...

Krechowie z Krosnowic z finale Family Food Fight. Za tydzień poznamy najlepiej gotującą rodzinę...

Hubert, Joanna i Ewa Krech z Krosnowic przeszli do finału pierwszej edycji programu kulinarnego Family Food Fight. Pojedynek na smaki, nadawanego...

Dzisiaj powołano do życia Społeczną Inicjatywę Mieszkaniową Sudety. Wybuduje ona blisko 900 mieszkań w...

Dzisiaj, 20 października br. w Centrum Aktywności Lokalnej w Kłodzku prezes Krajowego Zasobu Nieruchomości Arkadiusz Urban i przedstawiciele 17 samorządów z...

Nielegalne automaty do gier hazardowych odkryte przez służby na terenie powiatu

Wspólne działania policjantów oraz funkcjonariuszy Urzędu Celnego z Kłodzka doprowadziły do zabezpieczenia na terenie powiatu nielegalnych automatów do gier hazardowych. Ich...

Wieża widokowa na Orlicy oficjalnie otwarta [FOTO]

We wtorek, 19 października br. przedstawiciele Stowarzyszenia Gmin Euroregionu Glacensis, Stowarzyszenia Gmin Ziemi Kłodzkiej, Nadleśnictwa Zdroje, wykonawcy inwestycji, partnerzy projektu i przedstawiciele Urzędu Miasta...

Zasłużeni dla powiatu kłodzkiego. Podczas uroczystej sesji wręczono Odznaki Honorowe Powiatu Kłodzkiego

We wtorek, 19 października br. podczas uroczystej sesji Rady Powiatu Kłodzkiego, która odbyła się w Auli Arnoszta w Liceum Ogólnokształcącym im....

Adam i Piotr Jaskiewiczowie z DPS w Podzamku zagrali główne role w nagrodzonym w...

Bracia Adam i Piotr Jaskiewiczowie – mieszkańcy DPS w Podzamku, zagrali główne role w nagrodzonym na Międzynarodowym Festiwalu Internationaal Film Fest...

Inkubator przedsiębiorczości w koszarach na Forcie Owcza Góra w Kłodzku. Miasto ogłosiło przetarg

Zgodnie z zapowiedzią z sierpnia tego roku, miasto Kłodzko ogłosiło właśnie przetarg na rewitalizację koszar białych na Forcie Owcza Góra. Ma...

Przed nami wietrzne dni. Już wydawane są ostrzeżenia

W środę i czwartek może mocno powiać nad naszym powiatem. IMGW-PIB już wydało ostrzeżenia pierwszego stopnia, jeśli sprawdzą się prognozy najsilniejszy...

Ponad 4,6 mln zł dla gmin z powiatu kłodzkiego. Ruszył program „Cyfrowa Gmina”

W poniedziałek, 18 października br. w Ziębicach przedstawicielom samorządów dolnośląskich wręczono promesy w ramach programu "Cyfrowa Gmina". Do gmin z powiatu...

Trzebieszowice. 2,4 promila alkoholu u 20-latka kierującego samochodem

Policjanci z Komisariatu Policji w Lądku-Zdroju zatrzymali w nocy z 17 na 18 października br. mężczyznę, który kierował samochodem w stanie nietrzeźwości. Badanie wykazało,...

W najbliższą sobotę w Starym Wielisławiu odbędzie się festyn rycerski

W najbliższą sobotę, 23 października br. w Starym Wielisławiu odbędzie się Festyn "Śladami husytów na Ziemi Kłodzkiej". Imprezę zakończy inscenizacja bitwy...