15.6 C
Kłodzko
piątek, 25 września 2020
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych –...

WAŻNE TEMATY

Trwa budowa wieży widokowej na Orlicy

Do końca listopada na Orlicy (gm. Duszniki-Zdrój) ma zostać wybudowana wieża widokowa. Wykonawca, firma CAKO z Polanicy-Zdroju, stawia już drewnianą konstrukcję i...

Trzy miesiące może potrwać naprawa mostu na ul. Kościuszki w Kłodzku

W piątek, 11 września br. w Zarządzie Dróg Powiatowych w Kłodzku odbyło się spotkanie z przedstawicielami inwestora, wykonawcy, projektanta, ZDP i członka zarządu powiatu...

SCM w Polanicy-Zdroju nie przejmie norowudzkiego szpitala. Jest odpowiedź ministerstwa zdrowia na pismo starosty

24 lipca br. starosta kłodzki, Maciej Awiżeń zwrócił się z pisemnym wnioskiem do Ministra Zdrowia, aby - podobnie jak to ma stać...

W srebrnogórskiej twierdzy zrealizowany został teledysk metalowej grupy Leave’s Eyes

Międzynarodowa grupa metalowa Leave's Eyes opublikowała w serwisie YouTube teledysk promujący ich najnowszą płytę "The Last Viking". Zdjęcia do klipu zrealizowane zostały na terenie...

Wypadek na DK-8 za Szalejowem Górnym. Dwa auta w rowie

W piątek, 25 września br. przed godz. 11.00 doszło do wypadku z udziałem dwóch samochodów osobowych na drodze krajowej nr 8 za...

Robocze spotkanie wójta Zbigniewa Tura i senatora Aleksandra Szweda w gminie Kłodzko

Planowane inwestycje w gminie i możliwość ich wsparcia ze środków rządowych to główny temat roboczego spotkania wójta Zbigniewa Tura z senatorem...

W Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju trwa konserwacja zabytkowych polichromii

Od ponad roku w dusznickiej papierni trwa renowacja zabytkowych polichromii. W ramach prowadzonych prac udało się już zrealizować konserwację techniczną oraz...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Piątek, 25 września

Piątek, 25 września 2020 r. w powiecie kłodzkim: LICZBA OSÓB AKTUALNIE ZARAŻONYCH KORONAWIUSEM SARS-COV-2: 29 (ZMIANA: -2)

Dzisiaj obradowała Kapituła Konkursu „Perełka Ziemi Kłodzkiej 2020”. Laureatów poznamy za dwa tygodnie

W czwartek, 24 września br. w Hotelu Kłodzko w Boguszynie odbyło się posiedzenie Kapituły Konkursu "Perełka Ziemi Kłodzkiej 2020". Spośród 31 nadesłanych...

Pijany kierowca przyłapany przez funkcjonariuszy Straży Granicznej z Kłodzka

Funkcjonariusze Straży Granicznej z placówki w Kłodzku podczas prowadzonych kontroli ujawnili pijanego kierowcę oraz niefrasobliwego właściciela nienadającego się do dalszej jazdy auta.

Olga Tokarczuk i biskup Ignacy Dec Honorowymi Obywatelami Dolnego Śląska

Podczas XXII sesji Sejmiku Województwa Dolnośląskiego w dniu 24 września br., podjęte zostały uchwały o przyznaniu tytułów Honorowego Obywatela Dolnego Śląska CIVI HONORARIO Oldze...

Ponad 10 tysięcy sztuk nielegalnych papierosów zabezpieczyli policjanci z Kłodzka

Funkcjonariusze z Kłodzka zatrzymali mieszkańca powiatu, który w swoim mieszkaniu oraz samochodzie przechowywał tytoń bez polskich znaków akcyzy. Policjanci zabezpieczyli łącznie ponad 10 tysięcy...

Egzamin certyfikowanych klas mundurowych w 22. Karpackim Batalionie Piechoty Górskiej

We wtorek, 22 września br., w w 22. Karpackim Batalionie Piechoty Górskiej w Kłodzku odbył się egzamin sprawdzający poziom wyszkolenia uczniów Certyfikowanych Wojskowych Klas...

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Podaj swój podpis