17.2 C
Kłodzko
środa, 20 października 2021
REKLAMA

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też i dobre jedzenie. Dlatego postanowiłem odwiedzić restaurację Stara Kuźnia w Kopalni Złoty Stok.

Wybrałem się do Starej Kuźni, bo słynie ona z propagowania kuchni polskiej, a do przygotowywania potraw wykorzystuje się również produkty regionalne. Rzeczywiście, nie znalazłem w karcie ani pizzy ani hamburgerów, za to starannie dobrane dania znane każdemu. Na początek postanowiłem zamówić wątróbkę drobiową z cebulą, jabłkiem i majerankiem. Danie zostało mi podane w nietypowy sposób, bo w wypieczonym chlebku z uszami i przykrywką – pierwszy raz się z tym spotkałem, jeśli chodzi o potrawę z wątróbki. Po podniesieniu przykrycia z chleba uniósł się aromat duszonej cebulki z jabłkiem i majerankiem, które przykrywały wątróbkę, a już po pierwszym spróbowaniu wiedziałem, że to danie podbije moje serce! Delikatna i soczysta wątróbka z chrupiącą cebulką ze słodkim posmakiem jabłka – mniam.

Zdecydowałem się również spróbować dwóch zup, które często goszczą na stołach Polaków, czyli grzybowej i żurku. I znowu przeżyłem miłe zaskoczenie: grzybowa zrobiona była z prawdziwych grzybów, a nie proszku z dodatkiem makaronu łazankowego. Nawiązywała świetnie do naszego regionu obfitującego w grzyby, chociaż do pełni szczęścia brakowało mi w niej odrobiny tymianku. Za to żurek podany został tak, jak to bywa w karczmie, czyli tradycyjnie w chlebie z dodatkiem kiełbasy, jajka oraz warzyw Wyczuwalne było to, że był robiony na starannie przygotowanym zakwasie.

Kolejnym moim wyzwaniem było spróbowanie dań obiadowych – i tutaj postawiłem na mięso. Zamówiłem więc pierś z pieczonej kaczki podawaną z kluskami śląskimi i buraczkami, a wszystko w wyśmienitym sosie oraz specjalność restauracji – danie nazwane BONANZE, składające się z trzech mięs grillowanych podawanych z ziemniakami i dipem kaparowym. W oczekiwaniu na posiłek pomyślałem, że chętnie poznam autora tych dań i zaprosiłem szefa kuchni, Janusza Bukałę, aby mi opowiedział o sobie i karczmie, którą prowadzi. Okazało się, że prowadzi on restaurację Stara Kuźnia już 10 lat i od samego początku nastawiony był na kuchnię polską z mocnym nawiązaniem do regionu, w którym się znajduje. Nie było to łatwe zadanie zważywszy na fakt, że nie ma tutaj tradycji kulinarnej, na której można się wzorcować. Nie poddał się jednak i postanowił dopiąć swego. Dzięki zaufaniu, jakim go obdarzyła Elżbieta Szumska – właścicielka Kopalni Złoty Stok, mógł się realizować zaczynając od klimatycznego wystroju lokalu nawiązującego do kopalni, poprzez dania i napoje dopasowane do gustu konsumentów.

W trakcie rozmowy na mój stół trafiły dania, które zamówiłem wcześniej: grillowane mięsa na sałacie z warzywami i sosem, puree ziemniaczane i sos kaparowy oraz zamówiona pierś z kaczki. Trzeba przyznać, że oba dania prezentowały się smakowicie. Pierś z kaczki była idealnie upieczona i rozpływająca się w ustach, kluski delikatne i nieciągliwe, buraczki tarte podane na ciepło oraz sos, który dodawał potrawie zaskakującego smaku. Mięsa grillowane były świetnie doprawione i niewysuszone, soczyste położone na sałacie z warzywami i sosie winegret, do tego ziemniaczki z koperkiem oraz sos, który świetnie komponował się z całością dania.

Zapytałem się szefa kuchni, skąd czerpie pomysły do swojej karty. Okazało się, że Janusz Bukała jest nie tylko kucharzem, ale i zawodowym biegaczem maratonów – i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzięki podróżom czerpie natchnienie do tworzenia dań. Biorąc udział w maratonach zwraca uwagę na kuchnie regionu, w jakim przebywa i układa sobie w głowie, jak można ją przełożyć na kuchnię polską. Janusz wyznaje zasadę, że gdziekolwiek się jest, zawszę można się czegoś nowego nauczyć. Zaimponował mi tym. Nic więc dziwnego, że jego lokal rocznie przewija się kilkadziesiąt tysięcy osób odwiedzających Kopalnię Złoty Stok. Co ciekawe, ludzie wracają z odległych miejsc Polski i z zagranicy, aby posmakować jego dań.

Ostatnim akcentem kończącym to wspaniałe popołudnie miała być kawa i deser. Tutaj całkowicie zaufałem koledze po fachu prosząc, aby to on za mnie zdecydował. Po kilku minutach otrzymałem kawę ze złotem – jak przystało na miejsce, w którym się znajdowałem – a że sam nie mógł się zdecydować na jeden deser, podał mi ich aż dwa: Fondant czekoladowy z musem malinowym i lodami oraz danie, które jest robione na zamówienie: puszysty omlet z lodami i sosem karmelowym. Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o desery, to szef kuchni Starej Kuźni ma fantazje: obie słodkości były wyśmienite – nic dodać nic ująć – podane pomysłowo na kamieniu, a nie tradycyjnych talerzach, a kawę zaserwowano w tak ładnej formie, że aż szkoda było ją pić.

Muszę przyznać, że gdybym nie musiał, to bym stamtąd nie wychodził, bo w menu znajdowało się jeszcze wiele innych ciekawych dań. Ale wszystko co dobre się kończy i trzeba ruszać dalej szlakiem Dobrych Smaków Sudetów. Jednak sercem zostaje u Janusza Bukały w jego karczmie, która jest żywym przykładem, że można mieć dwie pasje w życiu: gotowanie i bieganie, które jak widać, uzupełniają się. Dlatego to miejsce zasługuje na oznaczenie w przewodniku gastronomicznym Dobre Samki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

Plenerowy piknik na Forcie Owcza Góra w Kłodzku [FOTO]

W sobotę, 16 października br. na Forcie Owcza Góra odbył się plenerowy piknik forteczny. Była to okazja do bliższego poznania tej mniej znanej...

Kłodzko: coraz liczniejsze stado dzików żeruje przy ul. Śląskiej. Ich ofiarą padł pies broniący...

Problem z dzikami w miastach nie jest nowy. Zwierzęta te bardzo dobrze przystosowały się do życia na przedmieściach, znajdując tu łatwy...

Krechowie z Krosnowic z finale Family Food Fight. Za tydzień poznamy najlepiej gotującą rodzinę...

Hubert, Joanna i Ewa Krech z Krosnowic przeszli do finału pierwszej edycji programu kulinarnego Family Food Fight. Pojedynek na smaki, nadawanego...

Dzisiaj powołano do życia Społeczną Inicjatywę Mieszkaniową Sudety. Wybuduje ona blisko 900 mieszkań w...

Dzisiaj, 20 października br. w Centrum Aktywności Lokalnej w Kłodzku prezes Krajowego Zasobu Nieruchomości Arkadiusz Urban i przedstawiciele 17 samorządów z...

Nielegalne automaty do gier hazardowych odkryte przez służby na terenie powiatu

Wspólne działania policjantów oraz funkcjonariuszy Urzędu Celnego z Kłodzka doprowadziły do zabezpieczenia na terenie powiatu nielegalnych automatów do gier hazardowych. Ich...

Wieża widokowa na Orlicy oficjalnie otwarta [FOTO]

We wtorek, 19 października br. przedstawiciele Stowarzyszenia Gmin Euroregionu Glacensis, Stowarzyszenia Gmin Ziemi Kłodzkiej, Nadleśnictwa Zdroje, wykonawcy inwestycji, partnerzy projektu i przedstawiciele Urzędu Miasta...

Zasłużeni dla powiatu kłodzkiego. Podczas uroczystej sesji wręczono Odznaki Honorowe Powiatu Kłodzkiego

We wtorek, 19 października br. podczas uroczystej sesji Rady Powiatu Kłodzkiego, która odbyła się w Auli Arnoszta w Liceum Ogólnokształcącym im....

Adam i Piotr Jaskiewiczowie z DPS w Podzamku zagrali główne role w nagrodzonym w...

Bracia Adam i Piotr Jaskiewiczowie – mieszkańcy DPS w Podzamku, zagrali główne role w nagrodzonym na Międzynarodowym Festiwalu Internationaal Film Fest...

Inkubator przedsiębiorczości w koszarach na Forcie Owcza Góra w Kłodzku. Miasto ogłosiło przetarg

Zgodnie z zapowiedzią z sierpnia tego roku, miasto Kłodzko ogłosiło właśnie przetarg na rewitalizację koszar białych na Forcie Owcza Góra. Ma...

Przed nami wietrzne dni. Już wydawane są ostrzeżenia

W środę i czwartek może mocno powiać nad naszym powiatem. IMGW-PIB już wydało ostrzeżenia pierwszego stopnia, jeśli sprawdzą się prognozy najsilniejszy...

Ponad 4,6 mln zł dla gmin z powiatu kłodzkiego. Ruszył program „Cyfrowa Gmina”

W poniedziałek, 18 października br. w Ziębicach przedstawicielom samorządów dolnośląskich wręczono promesy w ramach programu "Cyfrowa Gmina". Do gmin z powiatu...

Trzebieszowice. 2,4 promila alkoholu u 20-latka kierującego samochodem

Policjanci z Komisariatu Policji w Lądku-Zdroju zatrzymali w nocy z 17 na 18 października br. mężczyznę, który kierował samochodem w stanie nietrzeźwości. Badanie wykazało,...

W najbliższą sobotę w Starym Wielisławiu odbędzie się festyn rycerski

W najbliższą sobotę, 23 października br. w Starym Wielisławiu odbędzie się Festyn "Śladami husytów na Ziemi Kłodzkiej". Imprezę zakończy inscenizacja bitwy...