-0.6 C
Kłodzko
czwartek, 26 listopada 2020
REKLAMA

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też i dobre jedzenie. Dlatego postanowiłem odwiedzić restaurację Stara Kuźnia w Kopalni Złoty Stok.

Wybrałem się do Starej Kuźni, bo słynie ona z propagowania kuchni polskiej, a do przygotowywania potraw wykorzystuje się również produkty regionalne. Rzeczywiście, nie znalazłem w karcie ani pizzy ani hamburgerów, za to starannie dobrane dania znane każdemu. Na początek postanowiłem zamówić wątróbkę drobiową z cebulą, jabłkiem i majerankiem. Danie zostało mi podane w nietypowy sposób, bo w wypieczonym chlebku z uszami i przykrywką – pierwszy raz się z tym spotkałem, jeśli chodzi o potrawę z wątróbki. Po podniesieniu przykrycia z chleba uniósł się aromat duszonej cebulki z jabłkiem i majerankiem, które przykrywały wątróbkę, a już po pierwszym spróbowaniu wiedziałem, że to danie podbije moje serce! Delikatna i soczysta wątróbka z chrupiącą cebulką ze słodkim posmakiem jabłka – mniam.

Zdecydowałem się również spróbować dwóch zup, które często goszczą na stołach Polaków, czyli grzybowej i żurku. I znowu przeżyłem miłe zaskoczenie: grzybowa zrobiona była z prawdziwych grzybów, a nie proszku z dodatkiem makaronu łazankowego. Nawiązywała świetnie do naszego regionu obfitującego w grzyby, chociaż do pełni szczęścia brakowało mi w niej odrobiny tymianku. Za to żurek podany został tak, jak to bywa w karczmie, czyli tradycyjnie w chlebie z dodatkiem kiełbasy, jajka oraz warzyw Wyczuwalne było to, że był robiony na starannie przygotowanym zakwasie.

Kolejnym moim wyzwaniem było spróbowanie dań obiadowych – i tutaj postawiłem na mięso. Zamówiłem więc pierś z pieczonej kaczki podawaną z kluskami śląskimi i buraczkami, a wszystko w wyśmienitym sosie oraz specjalność restauracji – danie nazwane BONANZE, składające się z trzech mięs grillowanych podawanych z ziemniakami i dipem kaparowym. W oczekiwaniu na posiłek pomyślałem, że chętnie poznam autora tych dań i zaprosiłem szefa kuchni, Janusza Bukałę, aby mi opowiedział o sobie i karczmie, którą prowadzi. Okazało się, że prowadzi on restaurację Stara Kuźnia już 10 lat i od samego początku nastawiony był na kuchnię polską z mocnym nawiązaniem do regionu, w którym się znajduje. Nie było to łatwe zadanie zważywszy na fakt, że nie ma tutaj tradycji kulinarnej, na której można się wzorcować. Nie poddał się jednak i postanowił dopiąć swego. Dzięki zaufaniu, jakim go obdarzyła Elżbieta Szumska – właścicielka Kopalni Złoty Stok, mógł się realizować zaczynając od klimatycznego wystroju lokalu nawiązującego do kopalni, poprzez dania i napoje dopasowane do gustu konsumentów.

W trakcie rozmowy na mój stół trafiły dania, które zamówiłem wcześniej: grillowane mięsa na sałacie z warzywami i sosem, puree ziemniaczane i sos kaparowy oraz zamówiona pierś z kaczki. Trzeba przyznać, że oba dania prezentowały się smakowicie. Pierś z kaczki była idealnie upieczona i rozpływająca się w ustach, kluski delikatne i nieciągliwe, buraczki tarte podane na ciepło oraz sos, który dodawał potrawie zaskakującego smaku. Mięsa grillowane były świetnie doprawione i niewysuszone, soczyste położone na sałacie z warzywami i sosie winegret, do tego ziemniaczki z koperkiem oraz sos, który świetnie komponował się z całością dania.

Zapytałem się szefa kuchni, skąd czerpie pomysły do swojej karty. Okazało się, że Janusz Bukała jest nie tylko kucharzem, ale i zawodowym biegaczem maratonów – i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzięki podróżom czerpie natchnienie do tworzenia dań. Biorąc udział w maratonach zwraca uwagę na kuchnie regionu, w jakim przebywa i układa sobie w głowie, jak można ją przełożyć na kuchnię polską. Janusz wyznaje zasadę, że gdziekolwiek się jest, zawszę można się czegoś nowego nauczyć. Zaimponował mi tym. Nic więc dziwnego, że jego lokal rocznie przewija się kilkadziesiąt tysięcy osób odwiedzających Kopalnię Złoty Stok. Co ciekawe, ludzie wracają z odległych miejsc Polski i z zagranicy, aby posmakować jego dań.

Ostatnim akcentem kończącym to wspaniałe popołudnie miała być kawa i deser. Tutaj całkowicie zaufałem koledze po fachu prosząc, aby to on za mnie zdecydował. Po kilku minutach otrzymałem kawę ze złotem – jak przystało na miejsce, w którym się znajdowałem – a że sam nie mógł się zdecydować na jeden deser, podał mi ich aż dwa: Fondant czekoladowy z musem malinowym i lodami oraz danie, które jest robione na zamówienie: puszysty omlet z lodami i sosem karmelowym. Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o desery, to szef kuchni Starej Kuźni ma fantazje: obie słodkości były wyśmienite – nic dodać nic ująć – podane pomysłowo na kamieniu, a nie tradycyjnych talerzach, a kawę zaserwowano w tak ładnej formie, że aż szkoda było ją pić.

Muszę przyznać, że gdybym nie musiał, to bym stamtąd nie wychodził, bo w menu znajdowało się jeszcze wiele innych ciekawych dań. Ale wszystko co dobre się kończy i trzeba ruszać dalej szlakiem Dobrych Smaków Sudetów. Jednak sercem zostaje u Janusza Bukały w jego karczmie, która jest żywym przykładem, że można mieć dwie pasje w życiu: gotowanie i bieganie, które jak widać, uzupełniają się. Dlatego to miejsce zasługuje na oznaczenie w przewodniku gastronomicznym Dobre Samki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych –...

WAŻNE TEMATY

Cztery karetki WOT będę pobierać wymazy w powiecie kłodzkim

Starosta kłodzki Maciej Awiżeń poinformował dziś, 23 listopada br., że nawet cztery karetki WOT pobierać będą wymazy do badań w kierunku...

Pomoc pacjentom na oddziale covidowym w Kłodzku. Trwa zbiórka, pierwsze potrzebne rzeczy dzisiaj trafiły...

W sobotę, 21 listopada br. dostarczyliśmy na oddział covidowy w szpitalu powiatowym w Kłodzku niezbędne środki do pielęgnacji pacjentów. Udało się...

Potrzebna krew dla strażaka z Polanicy-Zdroju!

Marcin Zastawniak, naczelnik OSP Polanica-Zdrój i strażak Komendy Powiatowej PSP w Kłodzku potrzebuje pomocy! Od kilku tygodni przebywa w szpitalu w Kłodzku...

Szykują się duże zmiany w funkcjonowaniu Straży Miejskiej w Kłodzku. Radni przyjęli dzisiaj dwie...

Likwidacja Straży Miejskiej w Kłodzku jako odrębnej jednostki budżetowej i wcielenie jej do struktur Urzędu Miasta – taki jest pomysł władz...

Kłodzko. Wzrasta liczba zgonów w porównaniu do ubiegłego roku

Urząd Stanu Cywilnego w Kłodzku odnotowuje w listopadzie zwiększoną w stosunku do ubiegłego roku liczbę wydawanych aktów zgonu. W tym miesiącu...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Czwartek, 26 listopada

Czwartek, 26 listopada 2020 r. w powiecie kłodzkim: LICZBA NOWYCH ZARAŻEŃ: 45 Potwierdzonych przypadków...

Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Waliszowa laureatem konkursu „Koła ARiMR w sercu wsi”

W poniedziałek, 23 listopada br. ogłoszone zostały wyniki organizowanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa konkursu „Koła ARiMR w sercu wsi”. Drugie miejsce w...

Fotowoltaika opłacalna jak nigdy! Polacy pokochali panele słoneczne

Prawdziwy boom na fotowoltaikę rozpoczął się w 2019 roku wraz z ujednoliceniem stawek VAT w wysokości 8% na instalacje fotowoltaiczne na domu i...

Staropolanka wsparła kłodzki szpital. Ponad tysiąc butelek wody dla pacjentów

Ponad tysiąc butelek wody mineralnej przeznaczonych dla pacjentów kłodzkiego szpitala dostarczył wczoraj producent wody mineralnej Staropolanka. Woda...

Kolejna gmina udzieliła poparcia dla odbudowy wieży na Śnieżniku. Tym razem Polanica-Zdrój

Podczas sesji Rady Miejskiej w Polanicy-Zdroju, która odbyła się 25 listopada br., władze kurortu udzieliły poparcia dla inicjatywy odbudowy wieży widokowej na Śnieżniku przez...

Skradziono rzeźbę z nowo utworzonego Szlaku Barciowego w Bartnicy

Rzeźba została odnaleziona Jak informuje społeczność Bartnicy, rzeźba, która zniknęła ze Szlaku Barciowego, dzięki...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Środa, 25 listopada

Środa, 25 listopada 2020 r. w powiecie kłodzkim: LICZBA NOWYCH ZARAŻEŃ: 6 Potwierdzonych przypadków...

Od przyszłego roku zmiana sposób odbioru odpadów w Gminie Nowa Ruda

Początek przyszłego roku przyniesie zmianę w sposobie odbierania odpadów na terenie gminy Nowa Ruda. Nie będzie już tzw. dzwonów. Od...