Podróżując po całej Polsce zauważyłem, że każdy region słynie z jakiejś gastronomi, którą się reklamuje i poleca. Postanowiłem podążyć tym tropem i stworzyć przewodnik po lokalach gastronomicznych Sudetów. Moim celem w tym projekcie jest odwiedzanie lokali w naszym regionie i zaprezentowanie tych, które reprezentują dobry smak, miłą obsługę i wyjątkową atmosferę. Biorąc pod uwagę, że Sudety to tereny często odwiedzane przez turystów, nasze lokale muszą mieć różną ofertę gastronomiczną. W naszym regionie funkcjonuje wiele restauracji, karczm, barów – my chcemy poszukać takich, które mają to „coś” – zarówno dobrą kuchnię, ale będę szukał także tych, które stawiają na produkty regionalne z których słyną Sudety. W ten sposób chcę stworzyć przewodnik Dobre Smaki Sudetów.
Postanowiłem zacząć od końca, czyli od dobrej kawy, którą zamawiamy zazwyczaj już po posiłku. Wybrałem się więc do kawiarni Pan Kawka w Kłodzku, której właściciel serwuje kawy własnego pomysłu i kompozycji smakowej.

Okazało się że lokal ma duży wybór kawy, herbat oraz deserów. Na początek zamówiłem jedną ze specjalności, którą tam serwują czyli kawę ogórkową na słodko. Okazała się bardzo delikatna w smaku, lekko orzeźwiająca i słodka – jak w nazwie. Następnie spróbowałem kawy miodowo – cynamonowej – i tu zaskoczył mnie mocniejszy smak oraz rozgrzewająca nuta cynamonu. Nie mogłem odmówić sobie też skosztowania herbaty z marakują i pomarańczem, bardzo aromatycznej i pobudzającej jednocześnie. Ale kropką nad „i” był deser, jaki otrzymałem: pudding z chia, mango i sorbetem truskawkowym. Właściciel, mimo młodego wieku, postawił na jakość i serwuje kawę z organicznych ziaren, herbatę liściasta z dodatkami owoców, a desery robione są na miejscu.

Uważam że to miejsce zasługuje na znalezieniu się w przewodniku Sudeckim jako lokal DOBRE SMAKI.
Marcin Bożek