17.7 C
Kłodzko
wtorek, 15 czerwca 2021
REKLAMA

Pan Kawka, czyli autorska kawa w Kłodzku

Podróżując po całej Polsce zauważyłem, że każdy region słynie z jakiejś gastronomi, którą się reklamuje i poleca. Postanowiłem podążyć tym tropem i stworzyć przewodnik po lokalach gastronomicznych Sudetów. Moim celem w tym projekcie jest odwiedzanie lokali w naszym regionie i zaprezentowanie tych, które reprezentują dobry smak, miłą obsługę i wyjątkową atmosferę. Biorąc pod uwagę, że Sudety to tereny często odwiedzane przez turystów, nasze lokale muszą mieć różną ofertę gastronomiczną. W naszym regionie funkcjonuje wiele restauracji, karczm, barów – my chcemy poszukać takich, które mają to „coś” – zarówno dobrą kuchnię, ale będę szukał także tych, które stawiają na produkty regionalne z których słyną Sudety. W ten sposób chcę stworzyć przewodnik Dobre Smaki Sudetów.

Postanowiłem zacząć od końca, czyli od dobrej kawy, którą zamawiamy zazwyczaj już po posiłku. Wybrałem się więc do kawiarni Pan Kawka w Kłodzku, której właściciel serwuje kawy własnego pomysłu i kompozycji smakowej.

Okazało się że lokal ma duży wybór kawy, herbat oraz deserów. Na początek zamówiłem jedną ze specjalności, którą tam serwują czyli kawę ogórkową na słodko. Okazała się bardzo delikatna w smaku, lekko orzeźwiająca i słodka – jak w nazwie. Następnie spróbowałem kawy miodowo – cynamonowej – i tu zaskoczył mnie mocniejszy smak oraz rozgrzewająca nuta cynamonu. Nie mogłem odmówić sobie też skosztowania herbaty z marakują i pomarańczem, bardzo aromatycznej i pobudzającej jednocześnie. Ale kropką nad „i” był deser, jaki otrzymałem: pudding z chia, mango i sorbetem truskawkowym. Właściciel, mimo młodego wieku, postawił na jakość i serwuje kawę z organicznych ziaren, herbatę liściasta z dodatkami owoców, a desery robione są na miejscu.

Uważam że to miejsce zasługuje na znalezieniu się w przewodniku Sudeckim jako lokal DOBRE SMAKI.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

Pościg jak w amerykańskim filmie. Policja publikuje film z wczorajszego zdarzenia w Bardzie

Wracamy do wydarzeń, które rozegrały się wczoraj na DK-8 przed Bardem. Kilkanaście kilometrów pościgu policyjnego za uciekającym kierowcą Seata na...

Elektrownia w Młotach otrzyma drugą szansę? PGE rozważa dokończenie jej budowy

„Powstaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, kiedy będziemy mogli pojechać na wczasy nad zalew w Młotach; zapewne nie wcześniej niż w 1977...

Śmierć na singletracku. Służby nie mogły dotrzeć do poszkodowanego, bo wjazd zastawiony był autami

W czwartek, 3 czerwca br. na singletracku Pętla Ostoja (Jodłów, strefa Międzygórze) doszło do zatrzymania krążenia u rowerzysty. Niestety, do poszkodowanego...

Charytatywnie ku pamięci profesora Horbowego i doktora Malki. W sobotę koncert w Polanicy-Zdroju

W najbliższą sobotę, 19 czerwca br. w Teatrze Zdrojowym – Centrum Kultury i Promocji w Polanicy-Zdroju odbędzie się Koncert Charytatywny wspierający zbiórkę na...

W Dusznikach-Zdroju otwarto nowy dom seniora

W poniedziałek, 14 czerwca br. w Dusznikach-Zdroju został uroczyście otwarty nowy klub seniora. Placówka mieści się na parterze budynku przy ul....

Ukradli sprzęt wędkarski, a później „złapali” zarzuty

Funkcjonariusze z Referatu Kryminalnego Komisariatu Policji w Nowej Rudzie pracując nad sprawą kradzieży z włamaniem do komórki znajdującej się na jednej z posesji w powiecie...

Rząd przyznał wsparcie dla gmin popegeerowskich. Powstaną: skatepark, remiza, kanalizacja, drogi i oświetlenie

Łącznie 340 mln zł w ramach Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych zostanie przekazane gminom, w których funkcjonowały przedsiębiorstwa państwowej gospodarki rolnej (tak...

W Młynowie otwarto nową świetlicę tematyczną. Jej tematem przewodnim jest woda

W sobotę, 12 czerwca br. otwarta została „Twórcza świetlica czterech żywiołów” w Młynowie – jeden z sześciu takich obiektów na terenie...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Poniedziałek, 14 czerwca 2021

Poniedziałek, 14 czerwca 2021 r. w powiecie kłodzkim: LICZBA NOWYCH ZAKAŻEŃ: 0 ODNOTOWANYCH...

Inkubator przedsiębiorczości na Forcie Owcza Góra w Kłodzku. Miasto pokazało wizualizacje

Jest już gotowa wizualizacja inkubatora przedsiębiorczości, który ma powstać w Koszarach Białych na Forcie Owcza Góra. Przypomnijmy, miasto pozyskało na ten cel...

Igor Kwiatkowski wystąpił w Kłodzku

W miniony piątek, 11 czerwca br. na deskach sali widowiskowej Kłodzkiego Ośrodka Kultury wystąpił Igor Kwiatkowski z programem „Pół geniusz, pół kretyn”.

Towarzystwo Miłośników Ziemi Kłodzkiej promowało naklejkę „Kocham Ziemię Kłodzką”

W sobotę, 12 czerwca br. przy moście gotyckim w Kłodzku Towarzystwo Miłośników Ziemi Kłodzkiej zorganizowało kolejną, po topieniu koronawirusa, akcję promująca...

Przełamanie Nysy. Drugie zwycięstwo w rundzie wiosennej

W sobotę, 12 czerwca br. na kłodzkim stadionie miejscowy klub MKS Nysa podejmował Sokół Marcinkowice w ramach 32 kolejki IV Ligi Dolnośląskiej. Po...