-1.6 C
Kłodzko
sobota, 22 stycznia 2022
REKLAMA

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne posiłki. Po odwiedzeniu kilku, postanowiłem tym razem dać szansę punktowi gastronomicznemu o nazwie „Karczma Stary Młyn”. Widać, że lokal był niedawno odnowiony. Łączy w sobie w sobie elegancję ze swojskością, a takie zestawienie, jak wiemy, nie zawsze wychodzi na dobre. Ogródek dopasowany jest do wyglądu lokalu: drewniane stoliki i krzesła, dla wygody klientów poduszki oraz kocyki, a wszystko w cieniu drzew i parasoli. Taka oaza spokoju w samym centrum Kłodzka, tuż przy głównej drodze.

Pierwsze, co przykuło moje oko, to menu w drewnianej obudowie nawiązujące do charakteru karczmy. Przeglądając kartę zauważyłem, że właściciele proponują nie tylko dania kuchni polskiej, ale i inne potrawy. Pierwsze danie, które zamówiłem to był kapuśniak z żeberkiem, jedzenie, jakie pamiętam z młodości. Zupa była podana z gotowanym ziemniakiem i kawałkiem żeberka. Smak wyśmienity, kapusta delikatna, ale nie rozgotowana, a żeberko rozpływało się w ustach. Do pełni smaku brakowało odrobiny kminku, ale to według gustu.

Jako drugi posiłek postanowiłem wybrać placka po węgiersku, który wszelako jest uznawany za danie polskie. I tu się nie zawiodłem, gdyż placek był odpowiednio wysmażony, a gulasz zawierał kawałki mięsa – co ważne – nie rozgotowane, co niestety można napotkać gdzie indziej. Sos delikatny i pikantny, taki jak lubię, chociaż dla mnie za bardzo wyczuwalna była papryka dodana do podsmażania mięsa. Surówki podane do placka były dobrze przyprawione, smakują tak, jak się kiedyś jadało. Widać, że robione z pasją, na miejscu, według własnej receptury. Do picia zaproponowano mi robioną na miejscu lemoniadę, bardzo orzeźwiającą.

Przed wyborem kolejnego dania postanowiłem dowiedzieć się więcej o lokalu – bo wszak to właśnie właściciel jest duszą takich punktów. Poprosiłem jedną z właścicielek – Malwinę, która prowadzi Karczmę Stary Młyn wraz z Andżeliką – żeby opowiedziała mi więcej o karczmie i ich pomyśle na lokal. Okazało się, że Malwina nie jest przypadkową osobą, która miała po prostu pomysł na biznes. Z gastronomią związana jest już od dłuższego czasu i przeszła długą drogę przed otwarciem swojego pierwszego lokalu. Od dawna chciała otworzyć restaurację, która będzie się charakteryzować dobrą kuchnią i miłą obsługą. Pracując wcześniej jako kelnerka, a później w kuchni, dobrze wiedziała jakich błędów nie można popełnić, aby osiągnąć sukces. Jej największym zmartwieniem było, czy uda się jej znaleźć odpowiednią załogę i przekonać ludzi do tego miejsca.

Od samego początku postawiły na dobrą kuchnie i miłą obsługę. Zasada, jaką się kierowały to: „jedzenie serwuj takie, jakie sam chcesz zjeść, a obsługuj tak, jak chcesz być obsługiwany”. Tworząc atmosferę partnerstwa, a nie szef – pracownik, zyskały przychylność załogi, która jest z nimi od początku, co w tej branży należy uznać za wyjątek niż regułę. Chcąc stworzyć kartę, która odniesie sukces, od samego początku polegały na opinii konsumentów. To klienci na początku oceniali dania, które właścicielki chciały wprowadzić do karty. W moim przekonaniu to bardzo dobre podejście osób prowadzących lokale gastronomiczne!

Od właścicielki dowiedziałem się, że w przyszłości chce serwować dania komponowane na produktach naszego regionu. Kierując się jej sugestią zamówiłem roladę wołową z kluskami śląskimi i surówką. Miała trochę inny smak niż te, które się jada na Śląsku. Nadziewana była marchewką, ogórkiem i cebulą i polana sosem z dodatkiem śliwki suszonej, co podkreślało jego smak. Kluski były ręcznie robione, nie „gumowe”, tylko delikatne. Zaproponowano mi także burgera wołowego, co do końca nie wpisywało się w kuchnię polską, ale dowiedziałem się, że niektóre dania zostały wprowadzone pod potrzeby i sugestie klientów. Postanowiłem złamać moje postanowienie próbowania potraw polskich i dałem się skusić na proponowane danie. Otrzymałem dosłownie kilkupiętrowego burgera przekładanego warzywami, wołowiną i serem. Dobór składników i sosów dobrze się komponował, a ostrości dodawała papryka. I do tego frytki. Ufff!

Muszę przyznać, że „Karczma Stary Młyn” to lokal, który serwuje nie tylko tradycyjne polskie potrawy, ale i dania kierowane do klientów o innych gustach smakowych. Każdy tutaj znajdzie coś dla siebie, łącznie z dziećmi, ale nie na zasadzie – im więcej, tym gorzej. Tutaj każde danie jest przemyślane i przygotowane w autorski sposób. Znalazłem więc kolejny punkt, który powinien znaleźć się w przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

43 covidowe zgony zaraportowane jednego dnia. Kłodzki szpital odpowiada: doszło do zaniedbania przez lekarzy

Dyrekcja szpitala w Kłodzku przyznaje, że doszło do zaniedbania lekarzy pracujących na oddziałach covidowych, którzy zajęci pracą przy pacjentach zapomnieli o...

Straż Miejska w Kłodzku dalej bez komendanta. Konkursu nie rozstrzygnięto

Ogłoszony przez Gminę Miejską Kłodzko konkurs na komendanta Straży Miejskiej nie został rozstrzygnięty. Burmistrz miasta do końca tygodnia podejmie decyzję o...

Placówka Straży Granicznej w Kłodzku z nowym samochodem. Zakup wsparły samorządy

Współpraca samorządów w powiecie kłodzkim sprawiła, że Powiat Kłodzki, Gmina Kłodzko, Gmina Miejska Kłodzko oraz Miasto Polanica-Zdrój wspólnie przekazały na Fundusz Wsparcia Nadodrzańskiego Oddziału...

Spotkanie Śnieżnickiego Klubu Biznesu w Lądku-Zdroju

W czwartek, 20 stycznia br. w sali konferencyjnej lądeckiego Inkubatora Przedsiębiorczości odbyło się kolejne spotkanie Śnieżnickiego Klubu Biznesu. Tym razem gospodarzem...

Ogólnopolski Kolędowy Konkurs Gitarowy po raz siódmy zagości w Bystrzycy Kłodzkiej

W najbliższą sobotę, 22 stycznia br. już po raz siódmy w Bystrzycy Kłodzkiej zagości Ogólnopolski Kolędowy Konkurs Gitarowy. Przesłuchania konkursowe, które odbywać się będą...

Zostań burmistrzem Stronia Śląskiego. Ciekawa licytacja dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Tradycyjnie jak co roku, burmistrz Stronia Śląskiego wystawia na licytację dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jeden dzień na stanowisku burmistrza. Osoba, która...

Ogłoszenie: do nabycia atrakcyjna nieruchomość gruntowa w Nowej Rudzie

Do nabycia atrakcyjna nieruchomość gruntowa położona w Nowej Rudzie przy ul. Słupieckiej o łącznej powierzchni 5,8444 ha. Teren niezabudowany, przeznaczany pod...

Budynek po byłej przychodni przy Zawiszy Czarnego w Kłodzku w końcu sprzedany?

Jak dowiedziała się nasza redakcja, po dwóch latach próby sprzedaży przez powiat kłodzki budynku po byłej przychodni w Kłodzku przy ul. Zawiszy...

Burmistrz Kłodzka z łopatą w ręku. Odśnieżał wejście do Twierdzy Kłodzko

W czwartek 20 stycznia br. w Kłodzku w ciągu kilku minut spadło kilkanaście centymetrów śniegu. Intensywna śnieżyca spowodowała, że służby miejskie mają...

„Jubilat” w Lądku-Zdroju do remontu. Samorząd województwa przeznaczy na to blisko 9 mln zł

Blisko 9 mln zł przeznaczy w tym roku samorząd województwa dolnośląskiego na remont Szpitala Uzdrowiskowego „Jubilat” w Lądku-Zdroju. Przeprowadzona zostanie termomodernizacja, remont bazy hotelowej...

Polbus uruchamia weekendowe autobusy pomiędzy Wrocławiem a Stroniem i Sienną

Od najbliższej soboty, 22 stycznia br. wrocławski Polbus PKS uruchamia weekendowe połączenia autobusowe pomiędzy Wrocławiem a Stroniem Śląskim i Sienną. Kursy będą realizowane do...

Burza wokół spotkania samorządowców z regionu wałbrzyskiego w Warszawie. Nie wszyscy dostali zaproszenie

W poniedziałek, 17 stycznia, na zaproszenie szefa kancelarii premiera Michała Dworczyka i posła z okręgu wałbrzyskiego, w Warszawie odbyło się spotkanie samorządowców w regionu...

Zarząd powiatu kłodzkiego odwołał dyrektora Zespołu Szkół Technicznych w Kłodzku

Jak dowiedziała się nasza redakcja, zarząd powiatu kłodzkiego podjął dzisiaj, w środę 19 stycznia br. uchwałę o odwołaniu dyrektora Zespołu Szkół Technicznych,...