3.8 C
Kłodzko
wtorek, 23 kwietnia 2024
REKLAMA

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też i dobre jedzenie. Dlatego postanowiłem odwiedzić restaurację Stara Kuźnia w Kopalni Złoty Stok.

Wybrałem się do Starej Kuźni, bo słynie ona z propagowania kuchni polskiej, a do przygotowywania potraw wykorzystuje się również produkty regionalne. Rzeczywiście, nie znalazłem w karcie ani pizzy ani hamburgerów, za to starannie dobrane dania znane każdemu. Na początek postanowiłem zamówić wątróbkę drobiową z cebulą, jabłkiem i majerankiem. Danie zostało mi podane w nietypowy sposób, bo w wypieczonym chlebku z uszami i przykrywką – pierwszy raz się z tym spotkałem, jeśli chodzi o potrawę z wątróbki. Po podniesieniu przykrycia z chleba uniósł się aromat duszonej cebulki z jabłkiem i majerankiem, które przykrywały wątróbkę, a już po pierwszym spróbowaniu wiedziałem, że to danie podbije moje serce! Delikatna i soczysta wątróbka z chrupiącą cebulką ze słodkim posmakiem jabłka – mniam.

Zdecydowałem się również spróbować dwóch zup, które często goszczą na stołach Polaków, czyli grzybowej i żurku. I znowu przeżyłem miłe zaskoczenie: grzybowa zrobiona była z prawdziwych grzybów, a nie proszku z dodatkiem makaronu łazankowego. Nawiązywała świetnie do naszego regionu obfitującego w grzyby, chociaż do pełni szczęścia brakowało mi w niej odrobiny tymianku. Za to żurek podany został tak, jak to bywa w karczmie, czyli tradycyjnie w chlebie z dodatkiem kiełbasy, jajka oraz warzyw Wyczuwalne było to, że był robiony na starannie przygotowanym zakwasie.

Kolejnym moim wyzwaniem było spróbowanie dań obiadowych – i tutaj postawiłem na mięso. Zamówiłem więc pierś z pieczonej kaczki podawaną z kluskami śląskimi i buraczkami, a wszystko w wyśmienitym sosie oraz specjalność restauracji – danie nazwane BONANZE, składające się z trzech mięs grillowanych podawanych z ziemniakami i dipem kaparowym. W oczekiwaniu na posiłek pomyślałem, że chętnie poznam autora tych dań i zaprosiłem szefa kuchni, Janusza Bukałę, aby mi opowiedział o sobie i karczmie, którą prowadzi. Okazało się, że prowadzi on restaurację Stara Kuźnia już 10 lat i od samego początku nastawiony był na kuchnię polską z mocnym nawiązaniem do regionu, w którym się znajduje. Nie było to łatwe zadanie zważywszy na fakt, że nie ma tutaj tradycji kulinarnej, na której można się wzorcować. Nie poddał się jednak i postanowił dopiąć swego. Dzięki zaufaniu, jakim go obdarzyła Elżbieta Szumska – właścicielka Kopalni Złoty Stok, mógł się realizować zaczynając od klimatycznego wystroju lokalu nawiązującego do kopalni, poprzez dania i napoje dopasowane do gustu konsumentów.

W trakcie rozmowy na mój stół trafiły dania, które zamówiłem wcześniej: grillowane mięsa na sałacie z warzywami i sosem, puree ziemniaczane i sos kaparowy oraz zamówiona pierś z kaczki. Trzeba przyznać, że oba dania prezentowały się smakowicie. Pierś z kaczki była idealnie upieczona i rozpływająca się w ustach, kluski delikatne i nieciągliwe, buraczki tarte podane na ciepło oraz sos, który dodawał potrawie zaskakującego smaku. Mięsa grillowane były świetnie doprawione i niewysuszone, soczyste położone na sałacie z warzywami i sosie winegret, do tego ziemniaczki z koperkiem oraz sos, który świetnie komponował się z całością dania.

Zapytałem się szefa kuchni, skąd czerpie pomysły do swojej karty. Okazało się, że Janusz Bukała jest nie tylko kucharzem, ale i zawodowym biegaczem maratonów – i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzięki podróżom czerpie natchnienie do tworzenia dań. Biorąc udział w maratonach zwraca uwagę na kuchnie regionu, w jakim przebywa i układa sobie w głowie, jak można ją przełożyć na kuchnię polską. Janusz wyznaje zasadę, że gdziekolwiek się jest, zawszę można się czegoś nowego nauczyć. Zaimponował mi tym. Nic więc dziwnego, że jego lokal rocznie przewija się kilkadziesiąt tysięcy osób odwiedzających Kopalnię Złoty Stok. Co ciekawe, ludzie wracają z odległych miejsc Polski i z zagranicy, aby posmakować jego dań.

Ostatnim akcentem kończącym to wspaniałe popołudnie miała być kawa i deser. Tutaj całkowicie zaufałem koledze po fachu prosząc, aby to on za mnie zdecydował. Po kilku minutach otrzymałem kawę ze złotem – jak przystało na miejsce, w którym się znajdowałem – a że sam nie mógł się zdecydować na jeden deser, podał mi ich aż dwa: Fondant czekoladowy z musem malinowym i lodami oraz danie, które jest robione na zamówienie: puszysty omlet z lodami i sosem karmelowym. Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o desery, to szef kuchni Starej Kuźni ma fantazje: obie słodkości były wyśmienite – nic dodać nic ująć – podane pomysłowo na kamieniu, a nie tradycyjnych talerzach, a kawę zaserwowano w tak ładnej formie, że aż szkoda było ją pić.

Muszę przyznać, że gdybym nie musiał, to bym stamtąd nie wychodził, bo w menu znajdowało się jeszcze wiele innych ciekawych dań. Ale wszystko co dobre się kończy i trzeba ruszać dalej szlakiem Dobrych Smaków Sudetów. Jednak sercem zostaje u Janusza Bukały w jego karczmie, która jest żywym przykładem, że można mieć dwie pasje w życiu: gotowanie i bieganie, które jak widać, uzupełniają się. Dlatego to miejsce zasługuje na oznaczenie w przewodniku gastronomicznym Dobre Samki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym dla gastronomii...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne posiłki. Po...

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym...

WAŻNE TEMATY

PoMOC dla Amelii z Bystrzycy Kłodzkiej! Przyjaciele uruchomili zbiórkę na leczenie i rehabilitację

Potrzebna jest pomoc, teraz, już dla znanej i lubianej w Bystrzycy Kłodzkiej Amelii Jęczmiennej (Iwańskiej), która od roku walczy ze złośliwym nowotworem. Amelia to...

Basen w Jugowie i zalew w Dzikowcu już w tym sezonie przyciągną amatorów wodnych...

Trwa remont basenu odkrytego w Jugowie oraz zalewu w Dzikowcu w gminie Nowa Ruda. Już w tym sezonie obie atrakcje mają cieszyć amatorów wodnych...

Ponad 60 drzew posadzili uczniowie SP nr 1 w Kłodzku na przyszkolnym skwerze

W środę, 17 kwietnia br. uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 na skwerku obok szkoły zasadzili ponad 60 drzewek, które otrzymały od Nadleśnictwa Jugów w...

Koleje Dolnośląskie pojadą tego lata do Świnoujścia 

Dolnośląski przewoźnik ponownie uruchomi popularne wakacyjne połączenie Wrocław – Świnoujście. Pociąg KD Premium Nadmorski będzie kursować w weekendy od 22 czerwca do 1 września. Podróż...

Kolizja z udziałem 3 aut na DK8 w Szalejowie Górnym

We wtorek, 23 kwietnia br. około godziny 15.00 na drodze krajowej nr 8 w Szalejowie Górnym doszło do kolizji z udziałem trzech aut. W...

W Polanicy-Zdroju będą odstraszać dziki. Zabezpiecz zwierzęta domowe!

Jak informuje burmistrz Polanicy-Zdroju, w piątek 26 kwietnia br. odbędzie się akcja odstraszania dzików, które na schodząc z lasów na tereny miejskie wyrządzają szkody....

7 medali oraz świetne starty młodych zawodników HS Team Kłodzko w Legnicy

20 kwietnia br. zawodnicy HS' Team Kłodzko wzięli udział w II Pucharze Marszałka Województwa Dolnośląskiego w Legnicy i po raz kolejny udowodnili, że mogą...

Uczniowie z SP nr 1 w Kłodzku w Dzień Ziemi posprzątali miejskie parki

30 worków śmieci zebrały dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Kłodzku z kłodzkich parków podczas akcji ekologicznej z okazji Dnia Ziemi. W poniedziałek, 22...

Muzeum Filumenistyczne zaprasza na wernisaż wystawy „Bystrzyca jest kobietą”

Bystrzyckie Muzeum Filumenistyczne zaprasza na wernisaż wystawy zatytułowanej „Bystrzyca jest kobietą”. Początek wernisażu w piątek, 26 kwietnia br. o godzinie 18.00. Na wystawie przygotowanej z...

Ostatnia w obecnej kadencji sesja Rady Miejskiej w Dusznikach-Zdroju

W poniedziałek, 22 kwietnia br. odbyła się ostatnia, 76. sesja Rady Miejskiej w Dusznikach-Zdroju VIII kadencji. Oprócz spraw bieżących, był to moment podsumowań oraz...

Kto wystąpi podczas Dni Kłodzka?

Dni Kłodzka coraz bliżej. W tym roku odbędą się w dniach 24,25 i 26 maja. Oprócz wielu imprez towarzyszących, w tym trzeciej już Parady...

Strażacy z Jaszkowej Dolnej zbierają na kamerę termowizyjną. Dorzuć się do wirtualnej skarbonki!

Strażacy z OSP z Jaszkowej Dolnej chcą zakupić bardzo ważny i przydatny podczas akcji gaśniczych sprzęt - kamerę termowizyjną. Niestety, koszt przekracza możliwości finansowe...

W Dusznikach-Zdroju odbyły się Mistrzostwa Wojsk Obrony Terytorialnej w biegu na orientację

W dniach 16-18 kwietnia w Dusznikach Zdroju odbyły się Mistrzostwa Wojsk Obrony Terytorialnej (WOT) w Biegu na Orientację. Na starcie zameldowało się 194 zawodników...