17.5 C
Kłodzko
sobota, 25 czerwca 2022
REKLAMA

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też i dobre jedzenie. Dlatego postanowiłem odwiedzić restaurację Stara Kuźnia w Kopalni Złoty Stok.

Wybrałem się do Starej Kuźni, bo słynie ona z propagowania kuchni polskiej, a do przygotowywania potraw wykorzystuje się również produkty regionalne. Rzeczywiście, nie znalazłem w karcie ani pizzy ani hamburgerów, za to starannie dobrane dania znane każdemu. Na początek postanowiłem zamówić wątróbkę drobiową z cebulą, jabłkiem i majerankiem. Danie zostało mi podane w nietypowy sposób, bo w wypieczonym chlebku z uszami i przykrywką – pierwszy raz się z tym spotkałem, jeśli chodzi o potrawę z wątróbki. Po podniesieniu przykrycia z chleba uniósł się aromat duszonej cebulki z jabłkiem i majerankiem, które przykrywały wątróbkę, a już po pierwszym spróbowaniu wiedziałem, że to danie podbije moje serce! Delikatna i soczysta wątróbka z chrupiącą cebulką ze słodkim posmakiem jabłka – mniam.

Zdecydowałem się również spróbować dwóch zup, które często goszczą na stołach Polaków, czyli grzybowej i żurku. I znowu przeżyłem miłe zaskoczenie: grzybowa zrobiona była z prawdziwych grzybów, a nie proszku z dodatkiem makaronu łazankowego. Nawiązywała świetnie do naszego regionu obfitującego w grzyby, chociaż do pełni szczęścia brakowało mi w niej odrobiny tymianku. Za to żurek podany został tak, jak to bywa w karczmie, czyli tradycyjnie w chlebie z dodatkiem kiełbasy, jajka oraz warzyw Wyczuwalne było to, że był robiony na starannie przygotowanym zakwasie.

Kolejnym moim wyzwaniem było spróbowanie dań obiadowych – i tutaj postawiłem na mięso. Zamówiłem więc pierś z pieczonej kaczki podawaną z kluskami śląskimi i buraczkami, a wszystko w wyśmienitym sosie oraz specjalność restauracji – danie nazwane BONANZE, składające się z trzech mięs grillowanych podawanych z ziemniakami i dipem kaparowym. W oczekiwaniu na posiłek pomyślałem, że chętnie poznam autora tych dań i zaprosiłem szefa kuchni, Janusza Bukałę, aby mi opowiedział o sobie i karczmie, którą prowadzi. Okazało się, że prowadzi on restaurację Stara Kuźnia już 10 lat i od samego początku nastawiony był na kuchnię polską z mocnym nawiązaniem do regionu, w którym się znajduje. Nie było to łatwe zadanie zważywszy na fakt, że nie ma tutaj tradycji kulinarnej, na której można się wzorcować. Nie poddał się jednak i postanowił dopiąć swego. Dzięki zaufaniu, jakim go obdarzyła Elżbieta Szumska – właścicielka Kopalni Złoty Stok, mógł się realizować zaczynając od klimatycznego wystroju lokalu nawiązującego do kopalni, poprzez dania i napoje dopasowane do gustu konsumentów.

W trakcie rozmowy na mój stół trafiły dania, które zamówiłem wcześniej: grillowane mięsa na sałacie z warzywami i sosem, puree ziemniaczane i sos kaparowy oraz zamówiona pierś z kaczki. Trzeba przyznać, że oba dania prezentowały się smakowicie. Pierś z kaczki była idealnie upieczona i rozpływająca się w ustach, kluski delikatne i nieciągliwe, buraczki tarte podane na ciepło oraz sos, który dodawał potrawie zaskakującego smaku. Mięsa grillowane były świetnie doprawione i niewysuszone, soczyste położone na sałacie z warzywami i sosie winegret, do tego ziemniaczki z koperkiem oraz sos, który świetnie komponował się z całością dania.

Zapytałem się szefa kuchni, skąd czerpie pomysły do swojej karty. Okazało się, że Janusz Bukała jest nie tylko kucharzem, ale i zawodowym biegaczem maratonów – i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Dzięki podróżom czerpie natchnienie do tworzenia dań. Biorąc udział w maratonach zwraca uwagę na kuchnie regionu, w jakim przebywa i układa sobie w głowie, jak można ją przełożyć na kuchnię polską. Janusz wyznaje zasadę, że gdziekolwiek się jest, zawszę można się czegoś nowego nauczyć. Zaimponował mi tym. Nic więc dziwnego, że jego lokal rocznie przewija się kilkadziesiąt tysięcy osób odwiedzających Kopalnię Złoty Stok. Co ciekawe, ludzie wracają z odległych miejsc Polski i z zagranicy, aby posmakować jego dań.

Ostatnim akcentem kończącym to wspaniałe popołudnie miała być kawa i deser. Tutaj całkowicie zaufałem koledze po fachu prosząc, aby to on za mnie zdecydował. Po kilku minutach otrzymałem kawę ze złotem – jak przystało na miejsce, w którym się znajdowałem – a że sam nie mógł się zdecydować na jeden deser, podał mi ich aż dwa: Fondant czekoladowy z musem malinowym i lodami oraz danie, które jest robione na zamówienie: puszysty omlet z lodami i sosem karmelowym. Trzeba przyznać, że jeśli chodzi o desery, to szef kuchni Starej Kuźni ma fantazje: obie słodkości były wyśmienite – nic dodać nic ująć – podane pomysłowo na kamieniu, a nie tradycyjnych talerzach, a kawę zaserwowano w tak ładnej formie, że aż szkoda było ją pić.

Muszę przyznać, że gdybym nie musiał, to bym stamtąd nie wychodził, bo w menu znajdowało się jeszcze wiele innych ciekawych dań. Ale wszystko co dobre się kończy i trzeba ruszać dalej szlakiem Dobrych Smaków Sudetów. Jednak sercem zostaje u Janusza Bukały w jego karczmie, która jest żywym przykładem, że można mieć dwie pasje w życiu: gotowanie i bieganie, które jak widać, uzupełniają się. Dlatego to miejsce zasługuje na oznaczenie w przewodniku gastronomicznym Dobre Samki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

Na hali sportowej na kłodzkim stadionie nie mieszkają już uchodźcy z Ukrainy. Kiedy wrócą...

Wojewoda dolnośląski, decyzją z dnia 20 czerwca br. zwolnił gminę miejską Kłodzko z obowiązku zapewnienia miejsc noclegowych na hali sportowej na kłodzkim...

Libacja na pomniku i grillowanie na osiedlowej ławce. Ponad 30 interwencji Straży Miejskiej w...

Piątek, sobota o niedziela to były bardzo intensywne dni, a zwłaszcza wieczory, dla stróży porządku w Kłodzku. Ładna pogoda, imprezy i koncerty...

Zasłużeni dla gminy Stronie Śląskie. Radni uhonorowali dwóch sportowców z Klubu Sportowego „Kryształ”

W piątek, 17 czerwca br. w kaplicy św. Onufrego odbyła się uroczystość nadania odznak honorowych za zasługi dla Gminy Stronie Śląskie....

Odeszła Julia Kuczała. Młoda wojowniczka przegrała walkę z chorobą

W piątek, 24 czerwca br. w godzinach porannych odeszła Julia Kuczała, wojowniczka, która przez dwa lata prowadziła nierówną walkę z rzadkim guzem...

Ponad 2,5 mln zł na remonty dróg gminnych od Nadleśnictwa Zdroje

W czwartek, 24 czerwca br. w Arena Duszniki w Dusznikach Zdroju rozdano promesy na remonty i przebudowy dróg samorządowych znajdujących się...

Noc Świętojańska w Kłodzku

W czwartek 23 czerwca br., na Placu Miast Partnerskich w Kłodzku, odbyła się kolejna edycja Nocy Świętojańskiej. W trakcie wydarzenia rozstrzygnięto konkurs...

Stronie Śląskie zaprasza do udziału w konkursie fotograficznym „Gmina w obiektywie”

Burmistrz Stronia Śląskiego zaprasza wszystkich chętnych do udziału w konkursie fotograficznym "Gmina Stronie Śląskie w obiektywie". Prace można zgłaszać do końca lipca.

Smaki lata. Warsztaty kulinarne w Bożkowie

W czwartek, 23 czerwca br. w sali wiejskiej w Bożkowie odbyły się letnie warsztaty kulinarne, realizowane przez Gminę Nowa Ruda...

Zderzenie z udziałem 3 aut na DK-8 w przed Szalejowem Dolnym. Są utrudnienia

W piątek, 24 czerwca ok. godz. 10.40 doszło do zderzenia trzech aut na drodze krajowej nr 8 zaraz za Kłodzkiem w kierunku...

Marihuana obok truskawek. Kłodzcy policjanci zatrzymali ojca z synem przewożących narkotyki

Policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Kłodzku zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy obok kosza z truskawkami przewozili w samochodzie foliowe worki w suszem roślinnym. Susz...

„Glatz. Goliat”. Tomasz Duszyński promował swoją najnowszą książkę w Kłodzku

W środę, 22 czerwca br. przed budynkiem kłodzkiego ratusza z czytelnikami spotkał się dziennikarz i pisarz Tomasz Duszyński. Autor serii retro...

W sobotę w Dusznikach-Zdroju oficjalne otwarcie wyremontowanej remizy oraz OSP Fest

W najbliższą sobotę, 25 czerwca br. w Dusznikach-Zdroju odbędzie się oficjalne otwarcie wyremontowanej remizy strażackiej. Imprezą towarzyszącą będzie OSP Fest, który...

Rozdano kolejne promesy dla instytucji i stowarzyszeń od Nadleśnictwa Jugów

W środę 22 czerwca br., w Nadleśnictwie Jugów zostały rozdane promesy dla organizacji pożytku publicznego. Wsparcie z funduszy nadleśnictwa otrzymało 14 projektów...