Sentencja Hipokratesa „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” była mottem spotkania, które odbyło się 5 lipca w Hotelu Alhambra w Lądku Zdrój. Hipokrates, który stworzył podwaliny współczesnej medycyny twierdził, że ludzki organizm posiada wrodzone zdolności do samoleczenia. I tezę tą w swoim trwającym ponad dwie godziny wykładzie udowadniała dr Ewa Dąbrowska, wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, która tytuł doktora nauk medycznych uzyskała już w 1978 roku.
Ewa Dąbrowska, autorka ponad 50 prac naukowych, po latach obserwacji swoich pacjentów skupiła się na często niedocenianej, ale priorytetowej roli odżywiania w leczeniu chorób cywilizacyjnych. Opracowała unikalną koncepcję diety warzywno-owocowej, której zasady są zbieżne z biblijnym zapisem w Księdze Daniela: „Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (?). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie”. Stąd też dietę tą często określa się jako „Post Daniela”.

Dr Dąbrowska na konkretnych przykładach pokazywała, dlaczego należy zmienić sposób odżywiani. Podczas wykładu udowadniała, że komórki, podczas takiego postu, zaczynają trawić własne stare, nowotworowe i zwyrodniałe białka i zamieniają je na nowe, co odmładza organizm, zwiększa odporność, redukuje stany zapalne, a tym samym wydłuża życie. Post aż o 40% zwiększa w organizmie ilość komórek, które naukowcy określają jako NK (Natural Killer) i które skutecznie zabijają komórki nowotworowe i zakażone wirusami. Dieta warzywno-owocowa aktywuje także sirtuiny, które odgrywają istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia naprawiając m.in. DNA, stanowiąc swego rodzaju klucz do regeneracji skóry w wielu patologiach jak: rak skóry, łuszczyca, czy grzybica skóry. Sirtuiny regulując DNA aktywują także geny długowieczności, hamując te odpowiedzialne za chorobę Alzheimera lub miażdżycy, zwiększają odpowiedzialny za energię w organizmie ATP (Adenozynotrójfoforan – przyp.red.) cofający zmęczenie, zwiększający energię i siłę skurczu serca, hamujący produkcję wolnych rodników i nowotworowy podział komórek, a także spalają tłuszcz i budują mięśnie. Dieta ta także zwiększa wydolność serca i obniża wysokie enzymy wątrobowe.

Wykład podparty był analizą różnych przypadków medycznych, kiedy pacjenci, w wyniku stosowania diety warzywno-owocowej powracali do zdrowia nawet po długich chorobach. Ewa Dąbrowska omawiała także przypadki wpływu restrykcji żywieniowych na wytwarzanie przeciwciał w boreliozie, podkreślała ważność diety w chorobie Hashimoto, chorobach autoagresji, czy walce z bezpłodnością. Po zakończonym spotkaniu uczestnicy sami dzielili się uwagami i konsultowali swoje przypadki podczas stosowania tej diety z uwagami samej prelegentki. W recepcji hotelu Alhambra można było zakupić książki dr Ewy Dąbrowskiej, a w kuluarach porozmawiać bezpośrednio z ich autorką.
Nieprzypadkowo Hotel Alhambra w Lądku Zdroju gościł Ewę Dąbrowską. Jest on jednym z kilkunastu ośrodków w Polsce certyfikowanym przez Instytut Promocji Zdrowia dr Ewy Dąbrowskiej.
Maciej Sergel