W najbliższą niedzielę 15 lipca br. nad Pałacem Gorzanów unosić się będzie smakowity zapach potraw tradycyjnej kuchni Ziemi Kłodzkiej i Dolnego Śląska. Wszystko to za sprawą Festiwalu Tradycji Kulinarnych, podczas którego gotować będą kucharze ze stowarzyszenia Kucharze Bez Granic.
– Zaprezentujemy kuchnię, która dominowała na naszych ziemiach w dawnych latach, a więc połączymy kuchnię węgierską, niemiecką i czeską – mówi Marcin Bożek ze stowarzyszenia. – Chcemy w ten sposób wspomóc odbudowę tego pięknego zabytku, a także pokazać, jakie potrawy możemy nazywać tradycyjnymi dla naszego regionu.
Każdy będzie mógł spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy z produktów regionalnych za symboliczną „zapłatę do puszki”. Wielkie gotowanie w pałacu rozpocznie się o godz. 12.00 i potrwa do 17.00.
(red.)
