W szesnastu dużych imprezach oraz w kilkunastu mniejszych inicjatywach brali w tym roku udział kucharze ze stowarzyszenia „Kucharze bez Granic”, organizacji, która działa już dwa lata, a została założona przez naszych lokalnych kucharzy. Dzisiaj w jej szeregach są już członkowie z całej Polski i wciąż przybywa nowych.
We wtorek, 26 listopada br., w Willi Scandia w Dusznikach Zdroju odbyło się Walne Zebranie członków stowarzyszenia „Kucharze bez Granic”. W towarzystwie przedstawicieli zaprzyjaźnionych firm, na które zawsze może liczyć stowarzyszenie przy organizowanych akcjach charytatywnych, podsumowano mijający rok, wybrano nowe władze stowarzyszenia – prezesem stowarzyszenia na kolejną kadencję został wybrany Marcin Bożek – oraz zarysowano plany na kolejny rok. A będzie się sporo działo, bo „Kucharze bez Granic” chcą w 2020 r. m.in. pobić swój Rekord Guinnessa w gotowaniu największej zupy krupnik na świecie (pisaliśmy o tym tutaj: Rekord Guinnessa na największą zupę krupnik oficjalnie zatwierdzony) czy kolejne akcje charytatywne.
Jak minął 2019 rok? Pracowicie. Szesnaście dużych imprez w Polsce, w których brali udział kucharze reprezentując stowarzyszenie tj. m.in. kolacja charytatywna dla Olka, udział w akcji „Ratujmy zabytki – zbiórka na ratowanie Pałacu Gorzanów”, piknik charytatywny w restauracji Hrabina’s Monte Carlo w Kłodzku, warsztaty kulinarne dla podopiecznych ośrodka Rehabilitacyjnego -Wychowawczego Orew Tarnawa Górna, czy udział w imprezach kulinarnych tj. szkolenia dla Polaków z Łotwy „Poznaj kraj przodków od kuchni”, Pejzaże kulinarne Polanicy, Festiwal Śląskich Smaków, Festiwal Beskidzkich Kociołków i in.
Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic zostało założone w 2017 roku w Bystrzycy Kłodzkiej przez grupę przyjaciół, którzy chcą promować dobrą, smaczną kuchnie i pomagać innym. Jego założyciele kierują się mottem: „Tylko Życie Poświęcone Innym Warte Jest Przeżycia” (J.P II ). Ich pasja do gotowania stała się sposobem, aby pomagać tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji, chcą także promować kulinarne dziedzictwo swoich regionów i lokalnych producentów. Stowarzyszenie działa non profit. Swoje cele realizuje przy wsparciu firm, kucharzy oraz ludzi dobrej woli z całej Polski. Założycielami stowarzyszenia są: Marcin Bożek, Wojciech Grześkowiak, Krzysztof Malinowski, Marek Nowak, Karolina Cieslawska, Grzegorz Barszczak, Kevin j. Aiston, Anna Archacka – Siermińska, Małgorzata Augustyn. Dzisiaj ma już ponad 20 członków i wciąż przybywa nowych.
