Wszystko co „vege” jest ostatnio bardzo modne i zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. W pierwszy weekend listopadowy załoga bardzo ciekawego miejsca w Nagodzicach koło Międzylesia, czyli Vegan House pokaże, jak zrobić wegański „nabiał” i obali mity na temat tego, że słodycze vege są trudne do przygotowania, pracochłonne i…bez smaku.
W listopadowy weekend, 2 i 3 listopada w bardzo ciekawym miejscu w Nagodzicach koło Międzylesia, czyli w ośrodku wypoczynkowym Vegan House, gdzie goście na łonie natury mogą przenocować w namiotach sferycznych, odbędą się – po raz pierwszy skierowane do szerokiego grona odbiorców – warsztaty z kuchni wegańskiej. W sobotę, 2 listopada będzie to robienie wegańskiego nabiału, a w niedzielę 3 listopada – słodyczy. Poprowadzi je blogerka, znana z promowania kuchni wegańskiej, Alicja Szepietowska (fb/Alicja w krainie warzyw).
Warsztaty będą o tyle ciekawe, że dieta wegańska to rezygnacja ze wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego – nie tylko mięsa, ale i mleka, jajek, a często także i miodu. Ich uczestnicy dowiedzą się więc jak przygotować wegański nabiał tj. sery topione, feta, pieczony camembert i cheddar z…ziemniaka, twarożki na słodko z cynamonem i rodzynkami, masło jaglane i orzechowe, mleko owsiane, jaglane, sojowe i z orzechów. A w niedzielę, podczas drugich warsztatów, uczestnicy dowiedzą się, jak zrobić słodycze bez mleka i jajek, a w niektórych przepisach także bez glutenu i cukru. Pojawią się przepisy na serniczki jaglane z karmelem i orzechami, ciasto drożdżowe, murzynka, snickersa, muffiny, ciasteczka z soczewicy. Na nich obalony zostanie mit, że jak coś jest bez mleka i jajek to jest…samą wodą. Oczywiście będą to warsztaty praktyczne – a więc będzie to gotowanie własnymi rękami.
Miejsce warsztatów nie jest przypadkowe, bo właśnie w Nadolicach koło Międzylesia powstała mekka weganizmu na ziemi kłodzkiej. Właściciele ośrodka wypoczynkowego Vegan House stworzyli tutaj pierwszy w Polsce 100% wegański glamping, czyli camping w luksusowych namiotach sferycznych, usytuowanych na zboczach Gór Bystrzyckich, gdzie serwowane są posiłki wyłącznie wegańskie. Miejsce to stworzone jest dla ludzi, którzy cenią sobie bliskość natury, ale i wygodę. Każdy namiot wyposażony jest w meble, klimatyzator i łazienkę, a w okresie jesienno-zimowym także w kominek. Każdy posiada także wielkie okno panoramiczne, przez które można podziwiać widoki na góry i masyw Śnieżnika. W Vegan House można również przenocować w 200-letniej sudeckiej chacie.
Udział w warsztatach kulinarnych jest odpłatny – koszt to 350 zł od osoby, a miejsc pozostało już niewiele – jedynie 4 na wegański nabiał i 6 na słodycze. Miejsc noclegowych w Vegan House już nie ma, ale uczestnicy warsztatów, którzy chcieliby przenocować, mogą skorzystać ze specjalnej zniżki na nocleg w 700-letnim zamku w Międzylesiu. Można oczywiście wziąć udział w warsztatach także bez opcji noclegu – i to oferta skierowana jest do mieszkańców ziemi kłodzkiej – a mieszkający w Nagodzicach i miejscowościach, które do niego przylegają oraz Międzylesiu za udział w warsztatach zapłacą jedynie 250 zł od osoby za 1 warsztat.
Program warsztatów prezentuje się następująco:
2 listopada warsztaty wegański nabiał, godz. 15.00 – 19.00.
W tym czasie będą przygotowywane:
– sery: „topiony”, „feta”, pieczony camembert i cheddar z ziemniaka
– twarożki na słodko z rodzynkami i cynamonem, a także z rzodkiewką i szczypiorkiem
– masło jaglane i orzechowe
– mleko owsiane, jaglane, sojowe oraz mleka z orzechów
– tofu.
3 listopada warsztaty z robienia wegańskich słodyczy bez mleka, a część bez glutenu i cukru, od godz. 9.30 do godz. 12.30
W tym czasie będą przygotowywane:
–
serniczki jaglane z karmelem i orzechami (bez glutenu i cukru)
–
ciasto drożdżowe
– muffiny serniko-brownie (bez glutenu i
cukru)
– błyskawiczny murzynek
– deser z tapioką i mango (bez
glutenu i cukru)
– banoffee pie (bez glutenu i cukru)
– ciasto
snickers
– pyszne ciasteczka z soczewicy (bez glutenu i cukru)
–
ciastka owsiane idealne na pożywne śniadanie.
Zapisy: info@veganhouse.pl. Warunkiem rezerwacji miejsca na warsztatach jest przedpłata 50% kwoty na konto: 25 1910 1048 2944 2152 4648 0001 (tytułem: warsztaty kulinarne). Dodatkowe informacje można zdobyć na fb/veganhouse.camp.
Warsztaty poprowadzi Alicja Szepietowska – weganka, blogerka, trenerka kulinarna. Prowadzi blog Alicja w krainie warzyw www.alicjawkrainiewarzyw.com oraz catering wegański. Na diecie wegetariańskiej jest od 20 lat, od 10 na diecie wegańskiej. W ciągu ostatnich czterech lat poprowadziła około 100 warsztatów, pokazów i szkoleń na temat kuchni roślinnej. Swoją przygodę z weganizmem rozpoczęła od zbierania materiałów do pracy magisterskiej „Wegetarianizm. Społeczny i etyczny wymiar zjawiska” na Uniwersytecie Warszawskim. Ukończyła kurs kuchni wegetariańskiej w ramach programu „Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo”. Na miejscu gości przywita właścicielka Vegan House – Monika Kokoszyńska.
Joanna Żabska
Fot. www.veganhouse.pl oraz fb/veganhouse.camp