Jak gotować wg filozofii zero waste, założyć domowy zielnik, czy dbać o siebie niezależnie od wieku – mogli dowiedzieć się uczestnicy polsko-czeskiej imprezy integracyjnej „Spotkania z kłodzką pieśnią, rzemiosłem i kuchnią”, które odbyło się w piątek, 27 sierpnia br. w Centrum Aktywności Lokalnej w Kłodzku.
Wiele działo się w piątkowe przedpołudnie w Centrum Aktywności Lokalnej przy ul. Łukasińskiego w Kłodzku. Wszystko za sprawą polsko-czeskiej imprezy integracyjnej, podczas której nie tylko mogli zaprezentować się wykonawcy z obu państw, ale i lokalne firmy z ciekawymi pokazami kulinarnymi i rzemieślniczymi. Uczestnicy mogli poznać tajniki gotowania zero waste i wypróbować potrawy z tzw. resztek pozostałych po przygotowaniu innych dań, poznać zioła, które z powodzeniem można uprawiać na parapecie i nauczyć się układania bukietów z ogrodowych kwiatów. Swoją wiedzą dzieliła się stylista i kreator wizerunku, Monika Nowicka, a podczas warsztatów kosmetycznych można było dowiedzieć się, jak dbać o cerę w każdej porze roku. Były także propozycje dla dzieci – zmywalne tatuaże, warsztaty robienia ozdób czy malowane na rękach piękne motywy.
jż