W sobotę, 12 września br. w Kudowie-Zdroju odbył się Festiwal Pstrąga. Głównym celem tej imprezy, która na stałe wpisała się już w kalendarz imprez kulturalno-kulinarnych w powiecie kłodzkim, jest promocja jednego z naszych produktów regionalnych, czyli pstrąga.
„Pstrąg kłodzki” i „Pstrąg kłodzki wędzony” wpisane są na listę produktów tradycyjnych w kategorii produkty rybołówstwa woj. dolnośląskiego. Festiwal Pstrąga, którego głównym organizatorem jest powiat kłodzki, ma promować nasz produkt regionalny i co roku odbywa się w innym miejscu. W tym roku gospodarzem festiwalu była Kudowa-Zdrój, a impreza wystartowała w samo południe w Parku Zdrojowym. Miłośników pstrąga, mieszkańców i turystów przywitali starosta kłodzki Maciej Awiżeń, burmistrz Kudowy-Zdroju Aneta Potoczna oraz radni powiatu kłodzkiego Małgorzata Kanecka i Michał Cisakowski. Głównym punktem programu była tradycyjnie wielka patelnia plenerowa Waldemara Załuckiego, na której przygotowano dania z pstrąga. Nie zabrakło prezentacji artystycznych kół gospodyń wiejskich z całego regionu oraz jarmarku produktów regionalnych i animacji dla dzieci przygotowanych przez RST w Polanicy-Zdroju. W trakcie festiwalu odbywała się także zbiórka pieniędzy dla Julii z Radkowa prowadzona przez posłankę Monikę Wielichowską i Armię Aniołów Julii Kuczały.