Przed nami 2. edycja Kłodzkiego Festiwalu Smaków Świata, tym razem dwudniowe wydarzenie odbędzie się w sobotę i niedzielę (28-29 maja br.) na placu pod mostem św. Jana. W tym roku mieszkańcy Kłodzka ponownie będą mieli z czego wybierać.
Podczas tegorocznego Kłodzkiego Festiwalu Smaków Świata będzie można posmakować różnych kuchni świata. Idąc od wschodu, w ofercie będą parowane w bambusowych koszach pierożki tybetańskie Dim Sum. Miłośnicy ostrych potraw będą mogli zmierzyć się z z kolei z Pad Thaiem na ostro lub w wersji łagodnej i wege. Ze słodkości to wyśmienite, robione na miejscu lody tajskie. Kuchnia europejska będzie również w najciekawszych jej wydaniach. Smaki greckie w postaci souvlaków i owoców morza zawinięte w pitę, gruzińskie pierogi chinkali, czy słodkie i lubiane hiszpańskie churrosy. Będzie również sezonowana wołowina we włoskich ciabbatach.
Oczywiście nie zabraknie również przedstawicieli kulinariów zza Atlantyku. W Kłodzku pojawią się kultowe burgery od Pasibusa, legendarne nowojorskie pastrami czyli pokrojona w plastry podwędzana i wolnogotowana wołowina. Dla dzieci będą również kurczaki w stylu Kentucky. Miłośnicy na ostro będą mogli zmierzyć się z kuchnią z pogranicza Teksasu i Meksyku w postaci El Compadre z Warszawy. Ten Food Truck prowadzi znany varsavianista oraz dziennikarz lubujący się – jak widać – również w kuchni. Oczywiście nie zabraknie również strefy chillout w postaci leżaków, dobrego DJ i atrakcji dla dzieci w postaci dmuchańców.
Festiwal Smaków Świata to najprężniej działająca organizacja na Dolnym Śląsku zajmująca się tego typu wydarzeniami. Jej działalność w zakresie promocji również dolnośląskich mobilnych restauracji jak chociażby znany i uwielbiany wrocławski Pasibus znalazła uznanie Marszałka Województwa Dolnośląskiego, który objął swoim patronatem wszystkie jej wydarzenia w naszym województwie.
Byłem…
Pomysł bardzo dobry. Bardzo duże zainteresowanie naszych sympatycznych „głodomorów”, stąd może było nieco ciasnawo. No ale doświadczenia trzeba zbierać, była to przecież raptem 2. edycja.
Może by tak przy kolejnej edycji pomyśleć o przeznaczeniu większego placu/terenu.
Smacznego i zdrówka.