13.7 C
Kłodzko
niedziela, 28 kwietnia 2024
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europejskie Dni Dziedzictwa w Muzeum Ziemi Kłodzkiej [FOTO]

W sobotę, 11 września br. na dziedzińcu Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku odbyła się tegoroczna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa.

W tym roku tematyką przewodnią wydarzeń, które odbywają się w całym kraju w ramach projektu, są smaki dziedzictwa. Stąd też na dziedzińcu kłodzkiego muzeum wystąpił zespół „Waliszowianie”, który po koncercie zaprosił gości na degustację przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Waliszowa regionalnych potraw.

Przepisy, na podstawie których zostały przygotowane prezentowane potrawy, pochodzą z terenów Tarnowicy Polnej – wsi na obecnym terytorium Ukrainy, która do II wojny światowej znajdowała się w obszarze państwa polskiego. Po zakończeniu wojny, na podstawie układu Stalina z aliantami, kiedy ziemie wschodnie II Rzeczpospolitej weszły w terytorium Związku Sowieckiego, mieszkańcy całej wsi, nazywanej przez nich także Tarnawicą, zostali przesiedleni na tak zwane Ziemie Odzyskane – w rejon Dzierżoniowa, województwa zielonogórskiego oraz do Nowego Waliszowa, który znajduje się w gminie Bystrzyca Kłodzka.

W ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa organizatorzy wydarzenia zaprosili uczestników wydarzenia w kulinarna podróż do smaków kuchni kresowej. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało między innymi paschę wielkanocną – ciasto, które mieszkańcy Waliszowa nazywają po prostu paską; zabugaj – rodzaj placka ziemniaczanego pieczonego w piecu na podkładzie z żeberek wieprzowych; gołąbki z farszem z tartych surowych ziemniaków; smug – zwany także mamałygą, czyli kasza kukurydziana przygotowana na gęsto; bułki na polewie przypominające pączki, ale bez nadzienia; placki z mąki pszennej na potaszu, czyli sodzie oczyszczonej oraz kindziuk, który nie przypominał wersji litewskiej z surowego dojrzewającego mięsa, ale raczej naszą kaszankę lub krupniok, w skład którego wchodzi pokrojony na kawałki placek na potaszu, krew i mięso wieprzowe jak podgardle, boczek, a także jajka. Można było także spróbować znakomitego zsiadłego mleka, kiszonych ogórków czy smalcu.

Zespół „Waliszowianie” powstał w 1984 roku w Nowym Waliszowie w gminie Bystrzyca Kłodzka. Od 2014 roku prowadzi izbę pamięci, w której można zobaczyć ekspozycję przybliżającą losy osadników z ziem wschodnich. Zespół kultywuje duchowe i materialne dziedzictwo kresów wschodnich i swoich przodków. Opiekę nad transkrypcją tekstów i melodii – jako zawodowi muzycy pracujący z zespołem, sprawują Malwina Kołt i Daniel Kopeć.


ms

WAŻNE TEMATY

Dobiega końca remont ul. Wolności w Kłodzku. Wykonawca przenosi sie na kolejny odcinek

W czwartek, 25 kwietnia br. na remontowanej ulicy Wolności położona została ostatnia warstwa ścieralna asfaltu. Popołudniu ulica ma już zostać otwarta dla ruchu i...

Ananasy i trzypiętrowy tort. Smaczki ostatniej w tej kadencji sesji Rady Powiatu Kłodzkiego

W środę, 24 kwietnia br. w sali posiedzeń Starostwa Powiatowego w Kłodzku odbyła się ostatnia sesja VI kadencji Rady Powiatu Kłodzkiego. Z obecnego składu...

Małżeństwo strażaków z OSP Nowa Ruda straciło dom w pożarze. Potrzebna pomoc

W nocy z 23 na 24 kwietnia br. małżeństwo druhów z OSP Nowa Ruda - Michał i Klaudia Majerczyk straciło w pożarze domu dobytek...

Przysięga Terytorialsów w Kłodzku

27 kwietnia br. ponad 50 żołnierzy wypowiedziało słowa przysięgi wojskowej wstępując w szeregi 16 Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej (16 DBOT). Nowo zaprzysiężeni żołnierze rozpoczną...

Wyrok pozbawienia wolności oraz grzywna dla właściciela pałacu w Bożkowie

50 tys. zł i 8 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata – taką karę zasądził sąd właścicielowi pałacu w Bożkowie za zniszczenie...

Zbliża się Artyleryjska Majówka w Twierdzy Kłodzko

Od 1 do 3 maja br. w Twierdzy Kłodzko odbywać się będzie Artyleryjska Majówka, czyli wystrzałowe rozpoczęcie sezonu w kłodzkiej fortecy. W czasie wydarzenia organizatorzy...

Maturzyści z „Budowlanki” zakończyli rok szkolny

W piątek, 26 kwietnia br. uczniowie ostatnich klas technikum w Zespole Szkół Technicznych w Kłodzku uroczyście zakończyli rok szkolny. To wyjątkowy rocznik bo pierwszy...

„Empty Spaces” – pierwsza EP od kłodzkich deathmetalowców z Morose Death

Pięć premierowych utworów to zawartość „Empty Spaces” - pierwszej EP Morose Death z Kłodzka. Jest to drugie wydawnictwo grupy po reaktywacji w 2021 roku. Data...

Przyjaciele w akcji. Charytatywny koncert dla Amelii w Bystrzycy Kłodzkiej

W czwartek, 25 kwietnia br. w Miejsko Gminnym Ośrodku Kultury w Bystrzycy Kłodzkiej odbył się charytatywny koncert pn. „Przyjaciele w akcji. PoMOC dla Amelii”. W...

Burzliwa ostatnia sesja w Kłodzku: Stanisław Bartczak wychodzi z obrad, a radni uchwalają podwyżki...

Ostatnia w tej kadencji sesja Rady Miejskiej w Kłodzku, która odbyła się w czwartek 25 kwietnia br., nie należała do spokojnych. Po dyskusji -...

Od operetki po hity muzyki estradowej. Koncert muzyki świata w Polanicy-Zdroju

Pod hasłem „od Operetki po Hity Muzyki Estradowej” w niedzielę, 28 kwietnia br. odbędzie się w polanickim Teatrze Zdrojowym Koncert Muzyki Świata. W tę muzyczną...

Spotkanie z Joanną Stoklasek-Michalak, twórczynią nietypowego przewodnika po Kłodzku

We wtorek, 23 kwietnia br. w filii kłodzkiej biblioteki odbyło się spotkanie z Joanną Stoklasek-Michalak, autorką nietypowego przewodnika po Kłodzku. Debiutancki tomik Stoklaskowej – jak...

Małgorzata Jędrzejewska-Skrzypczyk z rekomendacją KO na starostę kłodzkiego. Trwają rozmowy koalicyjne

Trwają rozmowy dotyczące koalicji w powiecie kłodzkim pomiędzy Koalicją Obywatelską a Porozumieniem Samorządowym Trzecia Droga. Oba ugrupowania rządziły wspólnie w powiecie kłodzkim przez ostatnie...

3 KOMENTARZE

  1. Ad vocem dla mieszkanki…

    Szanowna „mieszkanko” wyczuwam co nieco goryczy w Twej wypowiedzi.
    A i owszem byłem głodny-celowo pościłem od piątku, co dla mnie było nie lada wyczynem…
    A Pani Malwina jest muzykologiem, wspomaga merytorycznie okoliczne zespoły z Kół Gospodyń Wiejskich..
    Brawo dla niej…
    Co do „ustawki”. To złe skojarzenie i myślenie, mam nadzieje, że nie podszyte „premedytacją”. Pracownicy Muzeum to profesjonaliści, robią bardzo dobrą robotę… Warto to dostrzegać i doceniać.
    Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

  2. Byłem, widziałem, degustowałem….

    impreza-spotkanie wielce sympatyczne…
    A bułki na polewie (pączusie) jak i ciasto-pascha pyszne. Na ich degustowaniu zostałem przyłapany przez Panią Krzysię z MZK, której ciekła ślinka. Chyba chciała gryza-nie dałem.
    Śpiwające Panie wielce sympatyczne. A prowadząca muzycznie zespół Pani Malwina wręcz jakby stworzona do występów w tradycyjnym stroju.
    Szanowni Pracownicy Muzeum proszę o więcej takich degustacji.
    Serdecznie Wszystkim dziękuję i pozdrawiam.

    • Mirku, musiałeś być głodny, albo zwabiony reklamą :), Pani Malwina – skąd Ci Ona jest?
      Takie imprezki są „ustawiane” pod uczestników – pewnych, niezawodnych i lubiących takie Wydarzenia 🙂

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.