W środę 27 kwietnia br., w budynku Centrum Aktywności Lokalnej przy ulicy Łukasińskiego w Kłodzku zakończyły się warsztaty kulinarne. Trwały one miesiąc, a udział wzięli uczniowie kłodzkich szkół podstawowych, harcerze Drużyny Harcerskiej „Warta” oraz dzieci z Ukrainy.
Tematem przewodnim wszystkich warsztatów były zagadnienia oparte na podstawach gotowania, czyli przygotowania produktów, ich poprawna obróbka, podstawy bezpieczeństwa i higieny pracy w kuchni czy sposoby poprawnego serwowania przyrządzonych posiłków. W czasie zajęć dzieci z Polski miały możliwość poznania kuchni ukraińskiej, a dzieci z Ukrainy poznawały kuchnię polską. Każda środa opiewała w odrębną tematykę. I tak w pierwszym tygodniu dzieci uczestniczyły w zajęciach pod nazwą „Sałaty-Owoce jako sałatki i do tego smaczne dodatki”, w drugim tygodniu „Sprawa oczywista, że mały kucharz to też artysta”, w trzecim „Gul gul gul, kukurykuuu kotleciki na patykuuu!” i ostatnie zajęcia odbyły się pod nazwą „Placuszki, racuszki, kolorowe i zdrowe”.
Warsztaty poprowadził Waldemar Załuski z firmy „Największa w Polsce Patelnia & Brytfanna plenerowa” we współpracy z Leszkiem Jankowskim, ambasadorem turystyki hrabstwa kłodzkiego. W ich prowadzeniu pomagali uczniowie z Kłodzkiej Szkoły Przedsiębiorczości. Sponsorem produktów były firmy Carrefour, Globe – Badania Kliniczne oraz Joanna Synus z restauracji Hrabina Monte Carlo. Na zakończenie warsztatów wszystkie dzieci otrzymały upominki i nagrody, które w imieniu burmistrza miasta Kłodzko Michała Piszko wręczyła Brygida Morawska.