W minioną sobotę i niedzielę – 24 i 25 lipca br. w Polanicy Zdroju zagościła czwarta edycja Pejzaży Qlinarnych. Tematem przewodnim tegorocznej imprezy była kuchnia bałkańska.
Live cooking dla zgromadzonej publiczności prowadził m.in. Wiecho Wróblewski, który przygotował zupę rybną z użyciem regionalnych bałkańskich przypraw. Również szefowie kuchni polanickiego Nowego Zdroju – Grzegorz Duda oraz Bukowego Parku – Krzysztof Mielcarek w swoich kulinarnych prezentacjach nawiązywali do głównego tematu wydarzenia. Grzegorz Duda łamiąc konwenanse serwował m.in. słynnego polanickiego gofra z szarpaną wołowiną, buraczkami i sosem tzatziki, a w kuchni Krzysztofa Mielcarka pojawił się sudecki pstrąg. Znakomity wykład o kuchni Dolnego Śląska przeprowadził dr hab. Piotr Gryszel, regionalista, przewodnik sudecki, współautor zbiorowej pracy „Kuchnia ducha gór, czyli smaki Karkonoszy”.Wśród pojawiających się tematów była także nowoczesna, roślinna kuchnia The Vegetarian Butcher, której live cooking poprowadził Chef Mirek Szwajkowski z Unilever. Swój live cooking poprowadzili także Chef Lorek, vice MasterChef Polska z 2018 roku, Zbigniew Koźlik, ambasador smaków Dolnego Śląska i szef kuchni HP Park Plaza we Wrocławiu oraz MasterChef Michał Fabiszewski.
Jak przystało na bałkański wieczór, główną atrakcją sobotniej części Qlinarnych Pejzaży był występ serbskiego zespołu Marco Trnavac Brass Band, grającego regionalną muzykę na instrumentach dętych, których wieczorny występ zgromadził kilkaset osób.
W polanickim Parku Zdrojowym nie zabrakło również stoisk regionalnych producentów – wystawili się m.in. serwujący znakomitą kawę ETNO CAFE, Browar Rebelia – tradycyjnie z dobrym piwem, Czaisz? Czajownia Wrocław oferująca oprócz tradycyjnych japońskich i chińskich herbat, świetnie gaszącą pragnienie fermentowaną herbatę zwaną kombuchą, Winnica Kindler z niedalekich Uniejowic, Piekarnia Vitafit oferująca chleby i orzeźwiający kwas chlebowy w przeróżnych wariantach smakowych, Runoland z przetworami runa leśnego i warzyw, jak przykładowo słynna koreańska kimchi, Serotonina – wrocławskie sery rzemieślnicze z pochodzącymi z czystej pasji serami krowimi i kozimi, regionalna pasieka Hello Yellow, mydlarnia – Z natury lepsze, Dyniowy Zakątek z Olszan koło Strzegomia, który serwował dynię na wszelkie sposoby, czy prezentująca wspaniałą ręcznie wyrabiana ceramikę ABer Ceramika. Ciekawe stanowisko zaprezentowało też Centrum Edukacji Ekologicznej HYDROPOLIS prezentując przedziwne fakty o wodzie.
Podczas wydarzenia była również możliwość zaszczepienia na miejscu się szczepionką Johnson&Johnson. W namiocie przygotowanym przez Centrum Medyczne SALUS z Kłodzka szczepieniu poddało się 115 osób.
Organizatorem festiwalu były Miasto Polanica Zdrój i Teatr Zdrojowy Centrum Kultury i Promocji w Polanicy Zdroju. Sponsorem głównym Qlinarnych Pejzaży Polanicy był PKO Bank Polski, mecenat sprawowały Ogrody Pieniawskie i Uzdrowiska Kłodzkie Polska Grupa Uzdrowisk, a partnerami był Hotel Bukowy Park, Nowy Zdrój – Centrum Rehabilitacji i Wypoczynku, Unilever oraz Hydropolis. Wydarzenie poprowadzili Anita Janczak i Michał Hamburger z Polskiego Radia Wrocław.
ms
SUPER IMPREZA i TŁUMY TURYSTÓW. I o to chodzi.