-1.6 C
Kłodzko
sobota, 22 stycznia 2022
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

43 covidowe zgony zaraportowane jednego dnia. Kłodzki szpital odpowiada: doszło do zaniedbania przez lekarzy

Dyrekcja szpitala w Kłodzku przyznaje, że doszło do zaniedbania lekarzy pracujących na oddziałach covidowych, którzy zajęci pracą przy pacjentach zapomnieli o...

Straż Miejska w Kłodzku dalej bez komendanta. Konkursu nie rozstrzygnięto

Ogłoszony przez Gminę Miejską Kłodzko konkurs na komendanta Straży Miejskiej nie został rozstrzygnięty. Burmistrz miasta do końca tygodnia podejmie decyzję o...

Placówka Straży Granicznej w Kłodzku z nowym samochodem. Zakup wsparły samorządy

Współpraca samorządów w powiecie kłodzkim sprawiła, że Powiat Kłodzki, Gmina Kłodzko, Gmina Miejska Kłodzko oraz Miasto Polanica-Zdrój wspólnie przekazały na Fundusz Wsparcia Nadodrzańskiego Oddziału...

Spotkanie Śnieżnickiego Klubu Biznesu w Lądku-Zdroju

W czwartek, 20 stycznia br. w sali konferencyjnej lądeckiego Inkubatora Przedsiębiorczości odbyło się kolejne spotkanie Śnieżnickiego Klubu Biznesu. Tym razem gospodarzem...

Ogólnopolski Kolędowy Konkurs Gitarowy po raz siódmy zagości w Bystrzycy Kłodzkiej

W najbliższą sobotę, 22 stycznia br. już po raz siódmy w Bystrzycy Kłodzkiej zagości Ogólnopolski Kolędowy Konkurs Gitarowy. Przesłuchania konkursowe, które odbywać się będą...

Zostań burmistrzem Stronia Śląskiego. Ciekawa licytacja dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy

Tradycyjnie jak co roku, burmistrz Stronia Śląskiego wystawia na licytację dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jeden dzień na stanowisku burmistrza. Osoba, która...

Ogłoszenie: do nabycia atrakcyjna nieruchomość gruntowa w Nowej Rudzie

Do nabycia atrakcyjna nieruchomość gruntowa położona w Nowej Rudzie przy ul. Słupieckiej o łącznej powierzchni 5,8444 ha. Teren niezabudowany, przeznaczany pod...

Budynek po byłej przychodni przy Zawiszy Czarnego w Kłodzku w końcu sprzedany?

Jak dowiedziała się nasza redakcja, po dwóch latach próby sprzedaży przez powiat kłodzki budynku po byłej przychodni w Kłodzku przy ul. Zawiszy...

Burmistrz Kłodzka z łopatą w ręku. Odśnieżał wejście do Twierdzy Kłodzko

W czwartek 20 stycznia br. w Kłodzku w ciągu kilku minut spadło kilkanaście centymetrów śniegu. Intensywna śnieżyca spowodowała, że służby miejskie mają...

„Jubilat” w Lądku-Zdroju do remontu. Samorząd województwa przeznaczy na to blisko 9 mln zł

Blisko 9 mln zł przeznaczy w tym roku samorząd województwa dolnośląskiego na remont Szpitala Uzdrowiskowego „Jubilat” w Lądku-Zdroju. Przeprowadzona zostanie termomodernizacja, remont bazy hotelowej...

Polbus uruchamia weekendowe autobusy pomiędzy Wrocławiem a Stroniem i Sienną

Od najbliższej soboty, 22 stycznia br. wrocławski Polbus PKS uruchamia weekendowe połączenia autobusowe pomiędzy Wrocławiem a Stroniem Śląskim i Sienną. Kursy będą realizowane do...

Burza wokół spotkania samorządowców z regionu wałbrzyskiego w Warszawie. Nie wszyscy dostali zaproszenie

W poniedziałek, 17 stycznia, na zaproszenie szefa kancelarii premiera Michała Dworczyka i posła z okręgu wałbrzyskiego, w Warszawie odbyło się spotkanie samorządowców w regionu...

Zarząd powiatu kłodzkiego odwołał dyrektora Zespołu Szkół Technicznych w Kłodzku

Jak dowiedziała się nasza redakcja, zarząd powiatu kłodzkiego podjął dzisiaj, w środę 19 stycznia br. uchwałę o odwołaniu dyrektora Zespołu Szkół Technicznych,...