19.3 C
Kłodzko
sobota, 25 czerwca 2022
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

Na hali sportowej na kłodzkim stadionie nie mieszkają już uchodźcy z Ukrainy. Kiedy wrócą...

Wojewoda dolnośląski, decyzją z dnia 20 czerwca br. zwolnił gminę miejską Kłodzko z obowiązku zapewnienia miejsc noclegowych na hali sportowej na kłodzkim...

Libacja na pomniku i grillowanie na osiedlowej ławce. Ponad 30 interwencji Straży Miejskiej w...

Piątek, sobota o niedziela to były bardzo intensywne dni, a zwłaszcza wieczory, dla stróży porządku w Kłodzku. Ładna pogoda, imprezy i koncerty...

Zasłużeni dla gminy Stronie Śląskie. Radni uhonorowali dwóch sportowców z Klubu Sportowego „Kryształ”

W piątek, 17 czerwca br. w kaplicy św. Onufrego odbyła się uroczystość nadania odznak honorowych za zasługi dla Gminy Stronie Śląskie....

Odeszła Julia Kuczała. Młoda wojowniczka przegrała walkę z chorobą

W piątek, 24 czerwca br. w godzinach porannych odeszła Julia Kuczała, wojowniczka, która przez dwa lata prowadziła nierówną walkę z rzadkim guzem...

Ponad 2,5 mln zł na remonty dróg gminnych od Nadleśnictwa Zdroje

W czwartek, 24 czerwca br. w Arena Duszniki w Dusznikach Zdroju rozdano promesy na remonty i przebudowy dróg samorządowych znajdujących się...

Noc Świętojańska w Kłodzku

W czwartek 23 czerwca br., na Placu Miast Partnerskich w Kłodzku, odbyła się kolejna edycja Nocy Świętojańskiej. W trakcie wydarzenia rozstrzygnięto konkurs...

Stronie Śląskie zaprasza do udziału w konkursie fotograficznym „Gmina w obiektywie”

Burmistrz Stronia Śląskiego zaprasza wszystkich chętnych do udziału w konkursie fotograficznym "Gmina Stronie Śląskie w obiektywie". Prace można zgłaszać do końca lipca.

Smaki lata. Warsztaty kulinarne w Bożkowie

W czwartek, 23 czerwca br. w sali wiejskiej w Bożkowie odbyły się letnie warsztaty kulinarne, realizowane przez Gminę Nowa Ruda...

Zderzenie z udziałem 3 aut na DK-8 w przed Szalejowem Dolnym. Są utrudnienia

W piątek, 24 czerwca ok. godz. 10.40 doszło do zderzenia trzech aut na drodze krajowej nr 8 zaraz za Kłodzkiem w kierunku...

Marihuana obok truskawek. Kłodzcy policjanci zatrzymali ojca z synem przewożących narkotyki

Policjanci z Komendy Powiatowej Policji w Kłodzku zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy obok kosza z truskawkami przewozili w samochodzie foliowe worki w suszem roślinnym. Susz...

„Glatz. Goliat”. Tomasz Duszyński promował swoją najnowszą książkę w Kłodzku

W środę, 22 czerwca br. przed budynkiem kłodzkiego ratusza z czytelnikami spotkał się dziennikarz i pisarz Tomasz Duszyński. Autor serii retro...

W sobotę w Dusznikach-Zdroju oficjalne otwarcie wyremontowanej remizy oraz OSP Fest

W najbliższą sobotę, 25 czerwca br. w Dusznikach-Zdroju odbędzie się oficjalne otwarcie wyremontowanej remizy strażackiej. Imprezą towarzyszącą będzie OSP Fest, który...

Rozdano kolejne promesy dla instytucji i stowarzyszeń od Nadleśnictwa Jugów

W środę 22 czerwca br., w Nadleśnictwie Jugów zostały rozdane promesy dla organizacji pożytku publicznego. Wsparcie z funduszy nadleśnictwa otrzymało 14 projektów...