17.7 C
Kłodzko
wtorek, 15 czerwca 2021
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też...

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne...

WAŻNE TEMATY

Pościg jak w amerykańskim filmie. Policja publikuje film z wczorajszego zdarzenia w Bardzie

Wracamy do wydarzeń, które rozegrały się wczoraj na DK-8 przed Bardem. Kilkanaście kilometrów pościgu policyjnego za uciekającym kierowcą Seata na...

Elektrownia w Młotach otrzyma drugą szansę? PGE rozważa dokończenie jej budowy

„Powstaje jeszcze odpowiedzieć na pytanie, kiedy będziemy mogli pojechać na wczasy nad zalew w Młotach; zapewne nie wcześniej niż w 1977...

Śmierć na singletracku. Służby nie mogły dotrzeć do poszkodowanego, bo wjazd zastawiony był autami

W czwartek, 3 czerwca br. na singletracku Pętla Ostoja (Jodłów, strefa Międzygórze) doszło do zatrzymania krążenia u rowerzysty. Niestety, do poszkodowanego...

W Dusznikach-Zdroju otwarto nowy dom seniora

W poniedziałek, 14 czerwca br. w Dusznikach-Zdroju został uroczyście otwarty nowy klub seniora. Placówka mieści się na parterze budynku przy ul....

Ukradli sprzęt wędkarski, a później „złapali” zarzuty

Funkcjonariusze z Referatu Kryminalnego Komisariatu Policji w Nowej Rudzie pracując nad sprawą kradzieży z włamaniem do komórki znajdującej się na jednej z posesji w powiecie...

Rząd przyznał wsparcie dla gmin popegeerowskich. Powstaną: skatepark, remiza, kanalizacja, drogi i oświetlenie

Łącznie 340 mln zł w ramach Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych zostanie przekazane gminom, w których funkcjonowały przedsiębiorstwa państwowej gospodarki rolnej (tak...

W Młynowie otwarto nową świetlicę tematyczną. Jej tematem przewodnim jest woda

W sobotę, 12 czerwca br. otwarta została „Twórcza świetlica czterech żywiołów” w Młynowie – jeden z sześciu takich obiektów na terenie...

Sytuacja epidemiologiczna w powiecie kłodzkim. Poniedziałek, 14 czerwca 2021

Poniedziałek, 14 czerwca 2021 r. w powiecie kłodzkim: LICZBA NOWYCH ZAKAŻEŃ: 0 ODNOTOWANYCH...

Inkubator przedsiębiorczości na Forcie Owcza Góra w Kłodzku. Miasto pokazało wizualizacje

Jest już gotowa wizualizacja inkubatora przedsiębiorczości, który ma powstać w Koszarach Białych na Forcie Owcza Góra. Przypomnijmy, miasto pozyskało na ten cel...

Igor Kwiatkowski wystąpił w Kłodzku

W miniony piątek, 11 czerwca br. na deskach sali widowiskowej Kłodzkiego Ośrodka Kultury wystąpił Igor Kwiatkowski z programem „Pół geniusz, pół kretyn”.

Towarzystwo Miłośników Ziemi Kłodzkiej promowało naklejkę „Kocham Ziemię Kłodzką”

W sobotę, 12 czerwca br. przy moście gotyckim w Kłodzku Towarzystwo Miłośników Ziemi Kłodzkiej zorganizowało kolejną, po topieniu koronawirusa, akcję promująca...

Przełamanie Nysy. Drugie zwycięstwo w rundzie wiosennej

W sobotę, 12 czerwca br. na kłodzkim stadionie miejscowy klub MKS Nysa podejmował Sokół Marcinkowice w ramach 32 kolejki IV Ligi Dolnośląskiej. Po...

W Dusznikach-Zdroju stanęły wielkie serca na nakrętki

Dwa wielkie serca do zbierania plastikowych nakrętek stanęły w Dusznikach-Zdroju. Pierwsze ustawione zostało przy Hali Sportowej, a drugie ulokowane jest na Targowisku Miejskim.