9.3 C
Kłodzko
czwartek, 28 marca 2024
REKLAMA

Tawerna Złota Rybka w Polanicy Zdroju. Smaki morza w górach

Kolejnym miejscem, które chciałem odwiedzić na trasie przewodnika gastronomicznego, to lokal z daniami rybnymi, który osobiście bym ominął, bo nie jestem zwolennikiem dań rybnych – jestem typowym mięsożercą. O polanickiej „Tawernie Złota Rybka” słyszałem jednak dużo dobrych opinii, także o tym, że tutaj klienci czekają cierpliwie, aż zwolni się miejsce. A niektórzy przyjeżdżają do Polanicy specjalnie na rybę w tej tawernie. Postanowiłem więc sprawdzić, czy to zwykły chwyt marketingowy właścicieli mający na celu przyciągnąć klientów, czy może jednak rzeczywiście ryba tutaj serwowana wyróżnia się spośród innych smażalni na ziemi kłodzkiej. Przełamałem swój brak entuzjazmu do ryb i odwiedziłem „Tawernę Złotą Rybkę” w Polanicy Zdroju.

Zlokalizowany z boku polanickiego deptaka, niewielki lokal schowany jest za budynkami – trudno tu trafić przypadkiem, zwłaszcza, że wiele restauracji zlokalizowanych wzdłuż głównej ulicy polanickiego deptaka kusi klientów szyldami i ogródkami. W przypadku „Tawerny” trzeba wiedzieć, gdzie się kierować.

Pierwsze, co mnie zaskoczyło, to wystrój wnętrza – stylizowanego na kuter rybacki! Naprawdę robi wrażenie, bo właściciel zadbał o wiele szczegółów, które wprowadzają klimat do tego miejsca: wiszące pod sufitem sieci rybackie, wędki, liny, stare latarnie, półki w kształcie łodzi, nawet stoły mają elementy morskie i do tego akwarium z rybkami. Wystrój wnętrza niedużej tawerny gromadzony był latami – wiele ekspozycji to podarunki od samych klientów.

Wracając do tego, co interesuje nas najbardziej, czyli spraw smakowych, to co mnie zaskoczyło to duży wybór ryb morskich, które znalazły się w menu, ale można także zjeść tutaj dania mięsne, zupy, są również przygotowane dania dla dzieci. Usiadłem w ogródku i poprosiłem właściciela, żeby opowiedział mi historię tego miejsca, która zaczęła się jak w filmie. Panu Romanowi, który 15 lat temu wrócił do Polski z Niemiec – a pracował tam jako monter w fabryce samochodów – i szukał pomysłu na biznes przyśnił się w nocy…karp. Uznał to za znak i następnego dnia wyruszył na poszukiwanie lokalu i ten sposób trafił na punkt gastronomiczny, który był wystawiony na sprzedaż. Po sfinalizowaniu zakupu stworzył lokal bazujący na różnego rodzaju daniach rybnych, bo jak sam powiedział, chciał sprawdzić, czy na południu Polski będą, tak samo jak na północy, zwolennicy dobrej ryby. Początki do łatwych nie należały, bo pan Roman nigdy w gastronomii nie pracował i uczył się od podstaw. Nie poddał się jednak i stworzył Tawernę, w której można zjeść smaczną rybę morską i rzeczną. Doczekał się chwili, kiedy goście z Polski i zagranicy zaczęli rezerwować wcześniej stoliki w lokalu.

Postanowiłem osobiście sprawdzić, co jest takiego wyjątkowego w tych daniach, że przyjeżdżają do niego ludzie z odległych stron. Zamówiłem trzy ryby z menu razem z surówkami i dodatkowo pieczywo zamiast frytek. Po kwadransie na stole pojawił się halibut, sandacz i miruna. Wszystkie ryby były smażone bez panierki (bezglutenowe). Po pierwszym kęsie uznałem, że kucharz zapomniał o soli i pieprzu, ale okazało się, że tak tu są podawane dania, aby poczuć naturalny smak ryby. Na spodzie talerza znajdowała się za to mieszanka przypraw, którą właściciel sam przygotowuje i w niej „macza” się rybę. Pierwsza, jaką spróbowałem był halibut – soczysty i delikatny zarazem, który odchodził od ości pod naciśnięciem widelca. Druga była miruna – bardziej spójna, ale też bardzo delikatna. Na koniec zostawiłem sandacza. Tutaj mięso było bardzo zbite i treściwe. Osobiście podałbym tę rybę z jakimś sosem, aby było bardziej soczyste, ale w tej postaci też jest dobre. Widać, że produkty do Tawerny kupowane są z pełną świadomością, gdyż żeby uzyskać taką jakość potrawy, ryby muszą być w niewielkiej ilości glazury, która działa niekorzystnie na strukturę mięsa ryb. Surówki tutaj robione ręcznie i staranie doprawione. Świetnie komponują się z potrawą, a pieczywo jest odpowiednio przypieczone – z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Posiłek był zarazem lekki i sycący. Nic dziwnego, że Tawerna cieszy się powodzeniem wśród miejscowych i turystów odwiedzających Polanicę Zdrój.

Jestem przekonany że ten lokal zasługuje na miejsce w naszym przewodniku gastronomicznym Dobre Smaki Sudetów.

Marcin Bożek

Marcin Bożek

Absolwent Szkoły Gastronomicznej we Wrocławiu. Swoje doświadczenie zdobywał pośród najlepszych wrocławskich restauracji. W 2005 r. zdobył tytuł Mistrza w zawodzie kucharz. Wspólnie z innymi kucharzami założył Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic, którego celem jest promowanie kuchni regionalnej. Ambasador i Chef Kuchni firmy Aves, właściciel firmy szkoleniowej MB Consulting, rekordzista Guinnessa, który zdobył w 2018 r. gotując największą zupę krupnik na świecie.

Dobre Smaki Sudetów. Wznawiamy nasz kulinarny przewodnik. Zapraszamy do współpracy!

Miło nam poinformować, że po ponad rocznej przerwie spowodowanej epidemią koronawirusa, wznawiamy nasz kulinarny przewodnik „Dobre Smaki Sudetów”. Po tym bardzo trudnym dla gastronomii...

Stara Kuźnia w Złotym Stoku. Tradycyjne dania na produktach regionalnych

Sudety to region słynący zarówno z największej ilości zabytków i atrakcji turystycznych. A tam, gdzie jeździ dużo ludzi, powinno być też i dobre jedzenie....

Karczma Stary Młyn, gdzie każde danie jest przemyślane

Bliskie memu sercu zawsze były dania kuchni polskiej i w tym celu udałem się do Kłodzka, aby znaleźć lokal, który serwuje tradycyjne posiłki. Po...

WAŻNE TEMATY

Pawilon wejściowy do Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju przeszedł kosztowny remont

Blisko 2 mln zł kosztował remont zabytkowego pawilonu wejściowego do Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju. Jego stan z roku na rok się pogarszał, trzeba było...

Zapałki jubileuszowe z Bystrzycą Kłodzką w roli głównej. Na pudełkach obrazy lokalnych artystek

Piękne, kolekcjonerskie zapałki, na których lokalne artystki uwieczniły architekturę Bystrzycy Kłodzkiej, są od niedawna w bystrzyckim Muzeum Filumenistycznym. Ten nieszablonowy cykl powstały z okazji...

Pierwszy miesiąc działalności Lokalnego Punktu Informacyjnego dla Magazynu Zielonej Energii „Młoty”

Od 5 lutego 2024 roku w Bystrzycy Kłodzkiej działa Lokalny Punkt Informacyjny dla Magazynu Zielonej Energii „Młoty”. Od początku funkcjonowania cieszy się dużą popularnością,...

Na ostatniej w tej kadencji sesji Rady wręczono tytuły Honorowych Obywateli Miasta Kłodzka

Podczas ostatniej już w kadencji 2018-2024 sesji Rady Miejskiej w Kłodzku, która odbyła się w czwartek 28 marca br. wręczono tytuły Honorowego Obywatela Miasta...

Wielkanocny string art w bibliotece w Krosnowicach

Z okazji zbliżającej się Wielkanocy w Filii nr 2 Biblioteki Publicznej Gminy Kłodzko w Krosnowicach odbyły się warsztaty tworzenia królików i pisanek metodą string...

Kandydatka na burmistrza Kłodzka z PiS Jolanta Kobak zaprezentowała kandydatów na radnych i program

W środę 27 marca br. na moście gotyckim w Kłodzku kandydująca na burmistrza miasta Kłodzko Jolanta Kobak z ramienia Prawa i Sprawiedliwości zaprezentowała swój...

Grupa PGE po raz 24. posadzi lasy pełne energii

PGE Polska Grupa Energetyczna rozpoczyna 24. edycję programu środowiskowego „Lasy Pełne Energii”, w ramach której pracownicy Grupy PGE wraz z rodzinami i społecznością lokalną...

Pierwsza sesja Rady Seniorów Gminy Kłodzko III kadencji

We wtorek, 26 marca br. odbyła się pierwsza sesja Rady Seniorów Gminy Kłodzko nowej - III kadencji. Jej członkowie otrzymali zaświadczenia o powołaniu, które...

Od trzech lat nie ma sobie równych! Katarzyna Węgrzyn obroniła tytuł mistrzyni Polski!

Pochodząca z Trzebieszowic Katarzyna Węgrzyn została po raz trzeci z rzędu mistrzynią Polski w grze pojedynczej kobiet! W finałowym spotkaniu 92. Indywidualnych Mistrzostw Polski...

Pawilon wejściowy do Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju przeszedł kosztowny remont

Blisko 2 mln zł kosztował remont zabytkowego pawilonu wejściowego do Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju. Jego stan z roku na rok się pogarszał, trzeba było...

Narkotyki i broń odkryli policjanci u mieszkańca powiatu kłodzkiego

W ramach rozpoznania rejonu służbowego dzielnicowi z Komendy Powiatowej Policji w Kłodzku ustalili, że jeden z mieszkańców powiatu kłodzkiego może w miejscu zamieszkania posiadać...

Tragedia przed świętami. Rodzina ze Starego Wielisławia w pożarze straciła dobytek życia. Potrzebna pomoc!

We wtorek, 26 marca br. w wyniku pożaru domu, który wybuchł tuż nad ranem (godz. 4.00), dobytek życia straciła trzyosobowa rodzina ze Starego Wielisławia....

Gramy dla Kuby. Charytatywna impreza sportowa w Polanicy-Zdroju

W niedzielę, 24 marca br. na stadionie sportowym w Polanicy-Zdroju odbyła się sportowa impreza charytatywna „Gramy dla Kuby”. Pochodzący z Polanicy-Zdroju Jakub Fila ma 21...