W czwartek, 4 listopada br. przy Restauracji Wypoczęty Wół Steakhouse w Kudowie-Zdroju odsłonięta została rzeźba byka. Wydarzeniu towarzyszyła prezentacja i degustacja potraw z wołowiny.
Autorem rzeźby jest Marek Bartoszewicz – mistrza metaloplastyki z Wrocławia, który już jako trzecie pokolenie w rodzinie zajmuje się tą branżą. Jego inne prace to między innymi herb miasta Wrocławia znajdujący się na budynku Urzędu Miejskiego przy ul. Świdnickiej i pięć wilków we wrocławskim Parku Tysiąclecia.
Tomasz Adamiec, dyrektor Villa Spa Scaliano i Wypoczęty Wół Steakhouse pytany o to, skąd pomysł na rzeźbę byka, mówi: – Pomysł powstawał od dwóch lat. Chcieliśmy stworzyć jakieś ciekawe miejsce poza sama restauracją, która serwuje dania z sezonowanej wołowiny, tak by miała jakiś charakterystyczny punkt. Zauważyliśmy, że ludzie uwielbiają robić sobie zdjęcia w różnych i charakterystycznych miejscach, w różnych częściach świata i chcieliśmy stworzyć taki charakterystyczny punkt właśnie tutaj – w Kudowie-Zdroju. Postawiliśmy na byka, bo jest on w naszym portfolio. Inspirowaliśmy się rzeźbami, które już istnieją, chociaż okazuje się, że rzeźb byków tak naprawdę zbyt wiele nie ma – podkreśla w rozmowie właściciel obiektu.
W czasie spotkania szef kuchni Restauracji Wypoczęty Wół Aleksander Gronowski serwował zgromadzonym gościom przeróżne dania: między innymi burgery – oczywiście z wołowiną, tatara wołowego na czarnym chlebie czy wołowe carpaccio. Zaprezentowany został również pokaz i degustacja steków wołowych z różnych części „wypoczętego wołu”, takich jak antrykot, rostbef, czy polędwica, a także z określonych ras mięsnych tego zwierzęcia – w tym przypadku rasy „limousine”.
Restauracja Wypoczęty Wół Steakhosue w Kudowie-Zdroju w najbliższym miesiącu przejdzie gruntowny remont kuchni i od Nowego Roku serdecznie zaprasza do tej jedynej w swoim rodzaju kuchni w regionie. Natomiast zdjęcie przy rzeźbie byka od wczoraj można wykonać sobie o każdej porze dnia i roku.
ms