11 września br. w Browarze Obywatelskim w Tychach odbyła się 3. edycja wydarzenia charytatywnego pod nazwą Kulinarny Ogień. Wzięło w niech udział prawie stu szefów kuchni z całej Polski. Imprezę wsparli kucharze m.in. z Tych, Katowic, Chorzowa, Warszawy, Łodzi, Wrocławia, ale i z Polanicy Zdroju i Kłodzka. Kłodzko reprezentowali Joanna i Adam Synus, a Polanicę Zdrój Jagoda Myślińska, Tomasz Zbrug i Łukasz Wysocki.
Dania wydawane za „symboliczna kwotę” wsparły stowarzyszenie Kulejące Anioły z Piasku koło Pszczyny, które zajmuje się działaniem na rzecz wyrównywania szans osób z upośledzeniem umysłowym, tworzenia warunków przestrzegania wobec nich praw człowieka, prowadzenia ich do aktywnego uczestnictwa w życiu społecznym oraz organizacją pomocy dla ich rodzin. – Impreza przygotowana perfekcyjnie. Jak zwykle panowała też rodzinna atmosfera. Większość kucharzy zna się od dawna z różnych akcji charytatywnych lub choćby z poprzednich edycji „Kulinarnego Ognia” – mówi Joanna Synus z restauracji Hrabina Monte Carlo w Kłodzku. – W naszej grupie już tak jest, że gdy potrzebna jest pomoc, odsuwamy na bok własne potrzeby czy zmęczenie, zakładamy fartuchy i wspólnie gotujemy aby komuś pomóc. Warto powiedzieć, że takie wydarzenia są bardzo ważne, jednoczą ludzi. Zapominamy o poglądach, o tym, co nas różni, a tego dnia widzimy jak wiele nas łączy – miłość do gotowania i miłość do ludzi. To chyba najważniejsze i tego życzymy wszystkim ludziom, żeby robili to co kochają i potrafili kochać innych ludzi. Pięknym zakończeniem tego dnia były ciepłe słowa i cudowna, ręcznie wykonana figurka anioła od podopiecznych ośrodka w Pszczynie. Bardzo się cieszę, że mogliśmy wziąć udział w tej akcji, że organizatorka Beata Szymula wybrała właśnie nas, abyśmy tego dnia, wspólnie z innymi kucharzami, tworzyli to piękne wydarzenie – dodaje J. Synus.
Organizatorem „Kulinarnego Ognia” jest trójka przyjaciół ze Śląska związanych z gastronomią – wieloletnia szefowa kuchni i menager restauracji Beata Szymula, właściciel Bistro 7 Niebo Marcin Socha oraz współorganizatorka festiwalu wina na Śląsku Marta Witek. Kłodzko i Polanice-Zdrój reprezentował pięcioosobowy, zgrany zespół: Joanna i Adam Synus, Jagoda Myślińska, Tomasz Zbrug i Łukasz Wysocki.
Nasi kucharze obsługiwali grilla, z którego wydawano dziczyznę, drób i wieprzowinę, a także wydali ponad 1500 pierogów w przeróżnych wersjach, które wcześniej wspólnymi siłami przygotowali. Ślązacy mieli okazję do degustacji pierogów sudeckich z niepaloną kaszą gryczaną i dorszem, klasycznych z ziemniakami i serem, mniej znanych z kaszanką, natką pietruszki i boczkiem oraz nowości z ziemniakami, serem i brzuszkami łososia. Na tym stoisku kucharzy z Kłodzka i Polanicy Zdrój wsparli szef kuchni Malinowy Dwór Tomasz Buchczik wraz z żoną Anną Buchczik.
Podczas kilkugodzinnej imprezy zebrano prawie 40 000 zł.
red.