W piątek, 9 lutego br. do Biblioteki Publicznej Gminy Kłodzko w Ołdrzychowicach Kłodzkich zawitała Dorota Kłąb. Z wykształcenia lingwistka, z zawodu lektorka języków obcych, tłumaczka, i pilot wycieczek, a z pasji podróżniczka ze szczególnym zamiłowaniem do krajów hiszpańskojęzycznych i do świata latynoskiego.
Dorota Kłąb odwiedziła ponad 60 krajów na 5 kontynentach, a podczas spotkania z wielką pasją opowiadała o swojej podróży do Chile, którą odbyła dokładnie rok temu. Uczestnicy – seniorzy i młodzież z miejscowej Szkoły Podstawowej, poznali kraj, który ma ponad 5 tysięcy km zróżnicowanego krajobrazu, ekosystemów, stref klimatycznych i fascynującej historii. To kraina wulkanów, lodowców, gejzerów, gorących źródeł, jezior, pustyni i zachwycających parków narodowych. Oprócz pięknych widoków, w Chile można też znaleźć jedne z najlepszych na świecie win i awokado.
Wspólna podróż rozpoczęła się od położenia geograficznego, poznania rdzennych mieszkańców oraz najatrakcyjniejszych miejsc, którymi są Santiago i Cajón del Maipo, Atacama – laguny, gejzery i Zwrotnik Koziorożca, Patagonia – Punta Arenas, Isla Madalena i Torres del Paine, kraina jezior – Puerto Montt, Puerto Varas, Osorno, Puyehue, Petrohue, Frutillar, Puerto Octay i Wyspa Chiloe.
Co było zaskoczeniem? Zróżnicowanie klimatyczne w różnych częściach tego kraju o tym samym czasie. Różnorodne ekosystemy, a zwłaszcza ten na Puna de Atacama – pustynny płaskowyż położonym na wysokości ponad 3000 m nad poziomem morza. To jedno z najsuchszych środowisk na Ziemi. Tutaj deszcz pada rzadko, jeśli w ogóle, a światło słoneczne świeci bezlitośnie, tworząc środowisko, w którym niewiele roślin i zwierząt może przetrwać.
Chile oferuje ogromną różnorodność zarówno flory, jak i fauny, co jest możliwe dzięki różnorodności klimatu i geografii. W kraju tym występuje duża liczba gatunków endemicznych, uwarunkowanych w dużej mierze swoją topografią. Ponadto jego długa ekspansja powoduje powstanie różnych klimatów między kilkoma jego regionami. Wszystko to w dużej mierze odpowiada za istnienie jednego lub drugiego gatunku i Chilijskie rośliny i zwierzęta.
Uczestnicy spotykania byli także zdziwieni tradycjami winiarskimi. Winnica Cousino Macul, obecnie produkująca ok. 3 mln butelek rocznie, położona jest na obrzeżach Santiago, a założona została w 1856 r. przez Brazylijczyka. Podróżniczka opowiedziała także o kuchni chilijskiej, w, której dominują ryby i owoce morza, sushi, zupy, awokado i łosoś. Niektóre potrawy są bardzo smaczne, inne mniej. Gotowanie potraw odbywa się też przy użyciu rozgrzanych kamieni zakopanych w piecu ziemnym, który jest pokryty liśćmi pangue i darnią.
Podczas podróży po Chile warto zaopatrzyć się też w lokalne pamiątki takie, jak rękodzieło artystyczne (porcelana, naczynia z miedzi), ubrania z domieszką wełny lamy (przydadzą się w wysokich partiach gór), biżuterię, przyprawy i słodycze (manjar).
90 minut spotkania minęło bardzo szybko. Gość zaraził uczestników pasją do odkrywania nowych zakątków świata. Być może w kwietniu Dorota Kłąb zawita do biblioteki ponownie, opowiadając o swojej podróży na Kubę.
red. (inf. Biblioteka Publiczna Gminy Kłodzko)