Drugi dzień Festiwalu również zgromadził w Polanicy_Zdroju ogromne rzesze zainteresowanych tematyką kulinarną, regionalnymi wyrobami i zdrowym odżywianiem.
Od samego południa występy gości urozmaicały rozmowy z regionalnymi wytwórcami – m.in. Nestor Kościański z Winnicy Moderna opowiadał o swojej winiarni i przewadze wina powstającego w chłodniejszym klimacie. Można było oglądnąć pokazy parzenia herbaty czy kawy, które w znakomitym stylu przedstawiła wrocławska rzemieślnicza palarnia kawy Etno Cafe. Live cooking poprowadzili, tak jak i pierwszego dnia, MasterChef Junior Paulina Foremny i MasterChef Michał Fabiszewski oraz zaproszony specjalnie na występ Patryk Burnicki, szef kuchni Restauracji U Fukiera należącej do Magdy Gessler, który przyrządził znakomite gaspacho – rodzaj naszego chłodnika rodem z hiszpańskiej Andaluzji.
Głównym wydarzeniem dnia była bitwa szefów polanickich restauracji o tytuł Najlepszej Restauracji Roku. Do konkurencji przystąpili szefowie kuchni hotelu Bukowy Park Krzysztof Mielcarek, ośrodka Medical Sensus Dominik Sperczyński, restauracji La Nonna Marcin Szwajkowski, restauracji Centrum Zdrowia i Wypoczynku Nowy Zdrój Grzegorz Duda oraz szef kuchni hotelu Polanica Resort & Spa Krzysztof Adamski. W jury konkursu zasiedli burmistrz Polanicy-Zdroju Mateusz Jellin, burmistrz miasta partnerskiego Kartuz Mieczysław Gołuński, junior MasterChef Paulina Foremny oraz bardzo wymagający szef kuchni w hotelu HP Park Plaza Wrocław, a zarazem ambasador dobrego smaku Dolnego Śląska Zbigniew Koźlik. W bardzo wyrównanej walce po zaprezentowaniu przystawki, dania głównego i deseru tytuł Najlepszej Restauracji Roku 2020 w Polanicy-Zdroju zdobył Krzysztof Mielcarek z hotelu Bukowy Park. Zwycięzca konkurencji zaserwował oceniającym na przystawkę sałatkę z podwędzonym twarogiem sudeckim, podanym z sosem aroniowym, porzeczką i truskawkami, w daniu głównym rządził nasz lokalny pstrąg podany z kaszą gryczaną z Doliny Gryki połączoną także z twarogiem sudeckim, podany z zimną sałatką z ogórkiem i całością wykończoną salsą z gruszki i ziołowym sosem z rukoli. Na deser podane były maślane rogaliki z lokalnymi jagodami podane z sosem waniliowym przełamanym sosem z jeżyny. Właśnie ten zestaw zadecydował o wygranej szefa kuchni Bukowego Parku, chociaż tylko z niewielką przewagą, bowiem naprawdę wszyscy stanęli na wysokości zadania.
Do degustacji były przygotowane przystawki takie jak: tatar z sarny z tradycyjnymi dodatkami jak cebula i pieczarka z ogórkiem małosolnym i olejem konopnym, lokalny pstrąg kłodzki połączony z burakami, czekoladą i ostrym chilli dla złamania słodkości smaku buraków, tatar z jelenia z pikowanymi warzywami jak ogórek, cebulka, borowik z piklowaną gorczycą i pudrem piernikowym, schab z kością i bekonem w formie steka z gołąbkiem z kaszy gryczanej i podanymi z warzywami sezonowymi jak cukinia i karmelizowana marchew, grillowane mięso polędwicy muflona z rabarbarem, grzybami, miętą i miodem; karp z puree ziemniaczanym z kapustą kiszoną i salsą z buraka kiszonego podanym dla równowagi z combrem jagnięcym i makaronem spaghetti z cukinii i sosem jagodowym, lody z kaszy gryczanej z karmelizowanym jadalnym szkłem, które miało nawiązać – wg Grzegorza Dudy, szefa kuchni Nowego Zdroju – do nieistniejącej już huty szkła Barbara w Polanicy-Zdroju, czy ravioli jagodowe z paloną śmietaną z białą czekoladą i kawiorem jagodowym.
I smak, i wzrok, i węch były poddane najwyższej próbie tak jurorów jak i przyglądającej się zmaganiom licznie zgromadzonej w Parku Zdrojowym publiczności. Świetna impreza i pozostaje mieć nadzieję na kolejną przyszłoroczną odsłonę Pejzaży Qlinarnych Polanicy, których kolejną edycję już zapowiedział burmistrz miasta Mateusz Jellin.
ms