Konkurs na najładniejsze okazy grzybowe oraz najlepszą nalewkę, gotowanie na żywo z darów lasu w wykonaniu rodziny Krechów, leśna edukacja i zbiórka dla chorego polaniczanina – Sebastiana Żabskiego. Kolejna edycja polanickich Grzbybów-Zdroje za nami!
W sobotę, 17 września br. w Parku Zdrojowym w Polanicy-Zdroju odbyła się kolejna edycja pierwszej jesiennej imprezy w tym uzdrowisku, czyli Grzybów-Zdroje. Tradycyjnie najważniejszym punktem programu był konkurs na najlepsze okazy grzybów, które uczestnicy musieli zebrać w sobotę rano oraz na nalewkę. W tym roku kosze z grzybami były imponujące, bo – jak podkreślił Przemysław Zwaduch, Nadleśniczy Nadleśnictwa Zdroje – nie możemy w tym sezonie narzekać na ich brak w lasach. Jury w składzie Mateusz Jellin – burmistrz Polanicy-Zdroju, Przemysław Zwaduch – Nadleśniczy Nadleśnicta Zdroje oraz Marek Zięba z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych we Wrocławiu, po dokonaniu oceny grzybów postanowiła nagrodzić: Aleksander Żugaj, pierwsze miejsce, Wiktoria Iżyk – drugie miejsce, Maciej i Oliwia Cieciuch – trzecie miejsce oraz Michał Nowakowski – wyróżnienie (zwycięzca ubiegłorocznej edycji Grzybów-Zdroje).
Podczas imprezy trwała zbiórka charytatywna dla potrzebującego rehabilitacji polaniczanina Sebastiana Żabskiego. Można było wspomóc akcję zakupując ciasta, zupę grzybową czy gulaszową przygotowaną przez Regionalną Szkołę Turystyczną w Polanicy-Zdroju, wrzucając pieniądze do puszek czy licytując m.in. pyszne torty.
Podczas imprezy nie mogło zabraknąć muzyki na żywo, stoisk edukacyjnych przygotowanych przez Nadleśnictwo Zdroje oraz Park Narodowy Gór Stołowych, stoisk z produktami regionalnymi oraz gotowania na żywo. W tym roku potrawy z darów lasu podczas live-cooking zaprezentowali Joanna i Hubert Krechowie z Krosnowic, zwycięzcy programu Family Food Fight, czyli najlepiej gotująca rodzina w Polsce.
jż