W najbliższą sobotę, 11 września br. w wielu miejscowościach w całym kraju odbywać się będą różnorodne wydarzenia w ramach kolejnej edycji Europejskich Dni Dziedzictwa. W Muzeum Ziemi Kłodzkiej zagoszczą z tej okazji smaki dziedzictwa.
Organizatorzy zapraszają w tym roku na kulinarną podróż z Tarnowicy Polnej na Podolu do Nowego Waliszowa w gminie Bystrzyca Kłodzka, którą poprowadzi zespół „Waliszowianie”. Będzie to okazja, by poznać tradycje kuchni kresowej oraz skosztować jej potraw.
W wyniku masowej akcji przesiedleńczej po II wojnie światowej wysiedlono niemal wszystkich byłych, niemieckich mieszkańców ziemi kłodzkiej. Na ich miejsce przybyli Polacy z tzw. Polski Centralnej, Polacy wysiedleni z przekazanych Związkowi Radzieckiemu terenów wschodnich byłej Rzeczpospolitej oraz Polacy z Syberii i Kazachstanu, którzy przywieźli ze sobą zwyczaje życia rodzinnego i społecznego, w tym tradycje kulinarne. Najsilniej przetrwały one we wsiach zasiedlonych przez jednolite grupy ludności – takim przykładem jest wieś Nowy Waliszów w gminie Bystrzyca Kłodzka, gdzie osiedlili się przedwojenni mieszkańcy wsi Tarnowica Polna na Podolu. Do dnia dzisiejszego w wielu tutejszych domach przygotowuje się potrawy według tradycyjnych przepisów kuchni kresowej. Z tym właśnie kulinarnym dziedzictwem będzie okazja spotkać się w kłodzkim Muzeum.
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 15.00 na muzealnym dziedzińcu.
red. (inf. Muzeum Ziemi Kłodzkiej)