W niedzielę, 14 lipca br. w Pałacu Gorzanów odbyła się akcja charytatywna poprowadzona przez Stowarzyszenie Kucharzy Bez Granic. Jej celem była pomoc przy odbudowie jednego z najokazalszych zabytków ziemi kłodzkiej.
Stowarzyszenie Kucharze Bez Granic wraz z Fundacją Pałac Gorzanów zorganizowali festiwal kuchni kłodzkiej i dolnośląskiej, a do pomocy zgłosili się kucharze z całej Polski. Tego dnia można było spróbować zupy węgierskiej, pieczonej golonki, bigosu, kaszota grzybowego i buraczanego, żurku po staropolsku, smażonego pstrąga i wielu innych dań. – Impreza nie udałaby się bez licznych sponsorów, którzy wsparli nas na potrzeby gotowania (tj. Dawtona, Aves, Aviko, Dolina Gryki, Doral, Fanex, sklep PSB Mrówka). Dzięki ich hojności wydarzenie nabrało większego rozmachu – podkreśla Marcin Bożek z MB Consulting, jeden z inicjatorów tego ciekawego wydarzenia.
Jak zapowiadają organizatorzy, była to pierwsza edycja imprezy, ale w planach są już kolejne. Ich celem będzie promocja kuchni ziemi kłodzkiej i dolnośląskiej.
red.



