2.2 C
Kłodzko
środa, 24 kwietnia 2024
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Restauracja na stoku Twierdzy

Z managerem nowej restauracji w Kłodzku ?Amfiteatr? oraz Centrum Noclegowego ?Na stoku Twierdzy? , Arturem Szczytowskim rozmawia Maciej Sergel.

?Na stoku Twierdzy? to nowy projekt na mapie gospodarczej Kłodzka. Mógłbyś nam to przybliżyć? Na czym polega Wasz pomysł?

Chcemy połączyć funkcjonowanie nowej restauracji wraz z noclegiem dla turystów odwiedzających ziemię kłodzką. Działamy już jako Centrum Noclegowe ?Na stoku Twierdzy?, mamy podstawową bazę noclegową w postaci domków bungalow, domków 4-osobowych i Domu Sudety. Posiadamy także miejsca na campery?

Ile macie miejsc noclegowych?

Na dzisiaj jest ich 112, a po dostawkach może być i 120 miejsc.

Co budujecie przy restauracji?

Przerabiamy ją. Powstaje ogród zimowy, z czasem będzie tu możliwość organizacji przyjęć okolicznościowych jak wesela, przyjęcia na wszelką okazję?urodziny, komunie itp.

Czy można zapytać, kto jest właścicielem ośrodka?

Tak, właścicielem jest Pan Andrzej Stypczyński z Bydgoszczy, prowadzący dużą firmę produkującą chłodnie pod gastronomię.

W jakiej kuchni specjalizujecie się na dzisiaj?

Obecnie organizujemy przyjęcia zamknięte, więc jest to głównie kuchnia polska z elementami kuchni włoskiej.

Czy polecasz coś specjalnego?

Naszym daniem specjalnym są pieczone polędwiczki w sosie borowikowym z kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.

Widzę porządny ekspres do kawy, alkohole. Czy macie w ofercie piwa regionalne?

Mamy dobrą kawę, wybór alkoholi, ale piw regionalnych jeszcze nie. Natomiast jak najbardziej przeglądamy oferty pobliskich browarów i w najbliższym czasie też będziemy takie mieć.

Jakie macie plany na najbliższy czas?

Chcemy wejść na szlak kulinarny?to projekt mapy, w który weszły niektóre gospodarstwa agroturystyczne i proponują swoje własne produkty jak sery, nalewki, wędliny, czy chleby. W 35 miejscowościach gminy Kłodzko funkcjonują i nieźle prosperują Koła Gospodyń Wiejskich, które mają swoje perełki kulinarne. Chciałbym je zachęcić do współpracy z nami. Zakupiliśmy ostatnio także specjalistyczny piec do pizzy i rozszerzamy ofertę o kuchnię włoską. Mamy też pomysł na rozwożenie pizzy po mieście skuterami, co mam nadzieję, będzie dodatkową reklamą.

Jak chcecie przyciągnąć turystów?

Mamy kilka pomysłów, między innymi chcemy nawiązać szerszą współpracę z przewodnikami sudeckimi. Także możliwość dla pobytu camperów jest tym, na czym chcemy się skupić. To ciekawy rynek i chcielibyśmy przez naszą stronę internetową rozreklamować nasze centrum noclegowe.

Zauważyłem także prace przy starym i kultowym dla Kłodzka amfiteatrze…

Tak. Na terenie naszego ośrodka znajduje się zrujnowany dzisiaj amfiteatr, w którym podczas jego świetności odbywały się między innymi występy takich zespołów jak Jutrzenka, czy Shout. Chcemy go wyremontować i organizować różne koncerty z małą gastronomią na zewnątrz.

Dziękuję za rozmowę, a czytelników zapraszamy na wyśmienitą kuchnię.

Maciej Sergel

WAŻNE TEMATY

PoMOC dla Amelii z Bystrzycy Kłodzkiej! Przyjaciele uruchomili zbiórkę na leczenie i rehabilitację

Potrzebna jest pomoc, teraz, już dla znanej i lubianej w Bystrzycy Kłodzkiej Amelii Jęczmiennej (Iwańskiej), która od roku walczy ze złośliwym nowotworem. Amelia to...

Basen w Jugowie i zalew w Dzikowcu już w tym sezonie przyciągną amatorów wodnych...

Trwa remont basenu odkrytego w Jugowie oraz zalewu w Dzikowcu w gminie Nowa Ruda. Już w tym sezonie obie atrakcje mają cieszyć amatorów wodnych...

Ponad 60 drzew posadzili uczniowie SP nr 1 w Kłodzku na przyszkolnym skwerze

W środę, 17 kwietnia br. uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 na skwerku obok szkoły zasadzili ponad 60 drzewek, które otrzymały od Nadleśnictwa Jugów w...

Koleje Dolnośląskie pojadą tego lata do Świnoujścia 

Dolnośląski przewoźnik ponownie uruchomi popularne wakacyjne połączenie Wrocław – Świnoujście. Pociąg KD Premium Nadmorski będzie kursować w weekendy od 22 czerwca do 1 września. Podróż...

Kolizja z udziałem 3 aut na DK8 w Szalejowie Górnym

We wtorek, 23 kwietnia br. około godziny 15.00 na drodze krajowej nr 8 w Szalejowie Górnym doszło do kolizji z udziałem trzech aut. W...

W Polanicy-Zdroju będą odstraszać dziki. Zabezpiecz zwierzęta domowe!

Jak informuje burmistrz Polanicy-Zdroju, w piątek 26 kwietnia br. odbędzie się akcja odstraszania dzików, które na schodząc z lasów na tereny miejskie wyrządzają szkody....

7 medali oraz świetne starty młodych zawodników HS Team Kłodzko w Legnicy

20 kwietnia br. zawodnicy HS' Team Kłodzko wzięli udział w II Pucharze Marszałka Województwa Dolnośląskiego w Legnicy i po raz kolejny udowodnili, że mogą...

Uczniowie z SP nr 1 w Kłodzku w Dzień Ziemi posprzątali miejskie parki

30 worków śmieci zebrały dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Kłodzku z kłodzkich parków podczas akcji ekologicznej z okazji Dnia Ziemi. W poniedziałek, 22...

Muzeum Filumenistyczne zaprasza na wernisaż wystawy „Bystrzyca jest kobietą”

Bystrzyckie Muzeum Filumenistyczne zaprasza na wernisaż wystawy zatytułowanej „Bystrzyca jest kobietą”. Początek wernisażu w piątek, 26 kwietnia br. o godzinie 18.00. Na wystawie przygotowanej z...

Ostatnia w obecnej kadencji sesja Rady Miejskiej w Dusznikach-Zdroju

W poniedziałek, 22 kwietnia br. odbyła się ostatnia, 76. sesja Rady Miejskiej w Dusznikach-Zdroju VIII kadencji. Oprócz spraw bieżących, był to moment podsumowań oraz...

Kto wystąpi podczas Dni Kłodzka?

Dni Kłodzka coraz bliżej. W tym roku odbędą się w dniach 24,25 i 26 maja. Oprócz wielu imprez towarzyszących, w tym trzeciej już Parady...

Strażacy z Jaszkowej Dolnej zbierają na kamerę termowizyjną. Dorzuć się do wirtualnej skarbonki!

Strażacy z OSP z Jaszkowej Dolnej chcą zakupić bardzo ważny i przydatny podczas akcji gaśniczych sprzęt - kamerę termowizyjną. Niestety, koszt przekracza możliwości finansowe...

W Dusznikach-Zdroju odbyły się Mistrzostwa Wojsk Obrony Terytorialnej w biegu na orientację

W dniach 16-18 kwietnia w Dusznikach Zdroju odbyły się Mistrzostwa Wojsk Obrony Terytorialnej (WOT) w Biegu na Orientację. Na starcie zameldowało się 194 zawodników...

2 KOMENTARZE

  1. Często korzystam z hotelu i zawsze denerwowalo mnie ze jedzenie muszę zamawiać z miasta bo tu było nie smaczne.Dziś Pani w recepcji poinformowała mnie ze mają nową obsadę i nowe menu w restauracji więc sobie myślę raz kozie śmierć zamawiam.Pizza okazała się przepyszna dawno tak dobrej nie jadłam.Od dzis moj numer 1 w Klodzku.Brawo kucharze oby tak dalej!!!

  2. Powodzenia w przedsięwzięciu. Jeśli mógłbym coś zasugerować odnośnie piw regionalnych, to w Szkaradowie ( woj. Wlkp.) jest mały browar o swojsko brzmiące nazwie Nepomucen. Bardzo dobrym piwem jest też Usteckie.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.