Klasyczne pierogi z ziemniakami i serem, z kapustą i z grzybami, ale także z świdośliwą, laurowiśnią, czosnkiem niedźwiedzim i oczywiście z leśnymi jagodami. W tym roku podczas „Pierogowego Love” królowały „najleśne pierogi”, których smak musiał być związany z tym, co rośnie w lesie.
W sobotę, 22 lipca br. na terenie Nadleśnictwa w Jugowie w gminie Nowa Ruda odbyła się 5. edycja festiwalu kulinarnego Pierogowe Love. Cykliczna już impreza gromadzi Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia z gminy Nowa Ruda, aby mogły zaprezentować swoje umiejętności w lepieniu pierogów oraz rywalizować w corocznym konkursie na najlepszy smak tego dania, które tym razem miało być związane z lasem.
Tegoroczną rywalizację wygrało, powstałe dosłownie dwa dni temu, Koło Gospodyń Wiejskich w Świerkach, które zaprezentowało pierogi z jagodami w leśnej polewie owocowej, ale ogromną ciekawość wzbudziły także pierogi jagodowe smażone na głębokim tłuszczu czy pierogi nadziewane świdośliwą serwowane przez Stowarzyszenie „Dzikowiec łączy pokolenia”.
Imprezie towarzyszyły występy regionalnych zespołów folklorystycznych, Radka Kopalko, a wieczór zakończył występ zespołu Sami. Nie zabrakło oczywiście dobrej kawy, animacji dla dzieci, dmuchańców i babskiego targu. Ogromne zainteresowanie wzbudziło także stoisko Nadleśnictwa Jugów, które wszystkich częstowało wyrobami kulinarnego projektu Lasów Państwowych „Dobre z lasu”. Każdy uczestnik Pierogowego Love mógł spróbować kabanosów z jelenia, surowo dojrzewających wędlin z dzika z chili, leśnych grzybów, kiszonego czosnku niedźwiedziego czy musów z jarzębiny czy owoców bzu czarnego.
Organizatorem wydarzenia była Gmina Nowa Ruda, Centrum Kultury Gminy Nowa Ruda oraz Nadleśnictwo Jugów.
ms