Live cooking w wykonaniu zwyciężczyni II edycji MasterChef Junior, 14-letniej Julii Cymbaluk oraz Jana Knedla, szefa kuchni Carlo IV w Pradze, pokaz kuchni molekulalnej, carvingu, parzenia kawy, savoir-vivre przy stole i warsztaty dietetyczne – to wszystko można była zobaczyć i co więcej, wypróbować, podczas sobotniej polsko-czeskiej imprezy kulinarnej w „Podhalance” w Krosnowicach.
W sobotę, 19 września br. w „Podhalance” w Krosnowicach odbyła się impreza kulinarna „Przez wspólne gotowanie lepsze poznanie” zorganizowana w ramach programu realizowanego przez Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji Gminy Kłodzko wspólnie z czeskim partnerem z Bilej Vody „Poznajmy się od kuchni”. Organizatorzy przygotowali wiele atrakcji kulinarnych, jak gotowanie na żywo przez 14-letnią Julię z Wrocławia, zwyciężczynię MasterChef Junior i Jana Knedla, szefa kuchni Carlo IV z Pragi.
Oboje przygotowali potrawy z ryb – Julia łącząc kuchnię polską z azjatycką, a Jan Knedla z kolei skupiając się na tradycyjnych składnikach, wykorzystując m.in. zamiast ziemniaków – bulwy popularnie występującego w ogrodach topinamburu.
Bardzo widowiskowy pokaz kuchni molekularnej zaprezentowali Krzysztof Polok i Łukasz Bąk z Colorfood, zaskakując różnymi kombinacjami smaków. Wykorzystując ciekły azot przygotowali m.in. lody waniliowo-śmietankowe, chipsy z listków mięty, kawior z alg i cytryny czy sorbet z pietruszką i mandarynką.
Pokaz parzenia kawy oraz zasady savoir-vivre przy stole przybliżył Wojciech Majdański, właściciel restauracji „Nota Bene” w Kłodzku, który od ponad trzydziestu lat zbiera doświadczenie w wielu punktach na gastronomiczno-hotelowej mapie Kotliny Kłodzkiej.
Z kolei sołtys Starego Wielisławia, Ewa Matusiak zaprezentowała pokaz carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, które pięknie się prezentują na stołach. E. Matusiak od 20 lat związana jest z gastronomią, przez 10 lat była szefową kuchni w hotelu Polanica, a teraz szefuje KGW w Starym Wielisławiu.
Na koniec warsztaty dietetyczne poprowadziła Weronika Szumlak – dietetyk, edukator, propagatorka zdrowego stylu życia.
Imprezę poprowadziła Ewelina Ptak, dyrektor OKSiR, obecny był wójt gminy wiejskiej Kłodzko, Zbigniew Tur, przewodniczący rady gminy, Ryszard Jastrzębski, wicewójt gminy Kłodzko, Urszula Panterałka oraz przedstawiciele sołectw.
Impreza została zrealizowana w ramach programu Interreg V A „Poznajmy się od kuchni”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Glacensis. Projekt realizowany jest od stycznia br. wraz z czeskim partnerem z Bilej Vody, a dzięki dofinansowaniu w kwocie ponad 21 tys. euro stworzono w gminnym ośrodku kultury bazę noclegową, doposażono kuchnię, wyremontowano łazienkę, zakupiono sprzęt nagłośnieniowy i zrealizowano cykl imprez o charakterze kulinarnym.
jż
Fot. Joanna Żabska