„Gęsina na święto Marcina” to propozycja Restauracji „Zdrój Wojciech” na weekend 8 – 11 listopada.
Mięso z gęsi, wbrew ogólnej opinii, jest chude i zdrowe, natomiast prawdą jest, że to najbardziej kaloryczny rodzaj drobiu. Szybko jednak dodajmy, że gęś w porównaniu z innymi gatunkami mięsa ma korzystniejszy skład tłuszczów. Jest w niej dużo kwasów jedno- i wielonienasyconych, w tym znacznie więcej korzystnych dla serca oraz naczyń krwionośnych kwasów omega-3 i omega-6. Gęsi smalec ma niską temperaturę topnienia, co czyni go łatwo strawnym. Spożywanie gęsiny jest zatem bezpieczne i wartościowe.
Gęś w Zdroju Wojciech będzie prezentowana w trzech daniach, jako bulion z gęsi z domowymi kluseczkami, carpaccio z plastrów pieczonej gęsiny z bukietem sałat i grzybowymi domowymi marynatami oraz gęsina sous vide z karmelizowanymi buraczkami i pieczonym ziemniakiem z gzikiem.
Do kompozycji dań użyjemy gęsi owsianej ostrzeszowskiej, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku w kategorii gotowe dania i potrawy w woj. wielkopolskim.
Restauracja „Zdrój Wojciech” zaprasza zatem na gęsinę. Mile widziana rezerwacja stolika – tel. 530 172 304