15 sierpnia br. w Kłodzku, dzięki pomysłowi Beaty Marcinkiewicz i wsparciu burmistrza miasta Kłodzko Michała Piszko, odbędzie się nietypowy i pierwszy w Polsce kulinarny happening pn. Kolacja na Biało.
Pomysł wspólnego jedzenia w przestrzeni miejskiej powstał pod koniec lat 80-tych ubiegłego wieku z inicjatywy Francuza Francois Pasquiera, który razem z przyjaciółmi urządził kolację pod gołym niebem celebrowaną na określonych warunkach i zasadach. Wydarzenie, które dzisiaj przyciąga tłumy uczestników na całym świecie, narodziło się przez przypadek, kiedy Francois Pasquier zaprosił do siebie znajomych na kolację, a ogród okazał się zdecydowanie za mały. Nałożył się na to widok pary starszych ludzi ubranych na biało, którzy podczas pikniku w Lasku Bulońskim spożywali posiłek siedząc na białych krzesełkach przy stoliku nakrytym białym obrusem. Pasquier postanowił zorganizować taki kulinarny happening w różnych miejscach Paryża. Okazało się to strzałem w dziesiątkę, a impreza szybko przyczyniła do promocji stolicy Francji. Zasady uczestnictwa nie są skomplikowane: w kolacji na biało może wziąć udział każdy, kto zarejestruje się na oficjalnej stronie wydarzenia. Wszyscy uczestnicy muszą być ubrani na biało, strój musi być elegancki, stąd standardem są długie białe suknie, kapelusze, fraki i marynarki. Koniecznie musi być biały stół nakryty białym obrusem z materiału, sztućce, szklane kieliszki i białe świece. Impreza ta szybko przyjęła się na całym świecie i zaczęto ją organizować m.in. w Nowym Jorku, Montrealu, Bostonie, Tokio, Barcelonie, czy Londynie.
Zainspirowana Le Diner en Blanc, Beata Marcinkiewicz – właścicielka firmy Bea Vita Medical&Spa postanowiła przeszczepić ten kulinarny happening na kłodzki grunt. 15 sierpnia br. przy współpracy z Urzędem Miasta w Kłodzku odbędzie się pierwsza edycja tego wydarzenia w okolicach mostu św. Jana. Ma ono promować Kłodzko, podkreślać wyjątkowość regionu, regionalne smaki oraz łączyć biznes. Uczestnicy muszą ubrać się na biało, ma w tym wszystkim obowiązywać elegancja, szyk i fantazja w dobrym guście. Należy zabrać biały kosz piknikowy z przekąskami, daniem głównym, deserem, winem lub szampanem, kieliszkami, sztućcami, talerzami oraz workami na śmieci, by potem po sobie posprzątać. Stolik należy udekorować białym obrusem, mile widziane są także inne białe dodatki jak: balony, świece, lampiony i kwiaty. O stoliki zadba organizator. Jako impreza eco zabroniony jest plastik w każdej postaci.
Ilość miejsc w wydarzeniu jest ograniczona do 150, a w kolacji na biało można uczestniczyć tylko po wcześniejszej rezerwacji na beavita@onet.pl. Zachęcamy do udziału!