W niedzielę, 13 sierpnia br. w Marianówce w gminie Bystrzyca Kłodzka, odbyła się kolejna edycja imprezy „Kulinarne Rewolucje”. Historia tego cyklicznego wydarzenia sięga 2012 roku, ale jej bieg przerwała pandemia i w tym roku rewolucje zostały reaktywowane po trzech latach zawieszenia.
Gwiazdą niedzielnego kulinarnego show był pochodzący z Francji Julien Secher, który serwował uczestnikom wieprzowinę z ryżem, kurczaka z ziemniakami i ananasa na przypalonym maśle, a każda z tych potraw była przygotowana na bazie regionalnego miodu.
Podczas rewolucji wręczona została nagroda Przyjaciela Marianówki, którą otrzymała dyrektor Szkoły Podstawowej w Pławnicy Karina Salitra. Uroczyście zakończono również projekt Bartników Sudetów pod nazwą „Kwietne Łąki”, realizowany przez Nadleśnictwo Międzylesie na obszarze tego nadleśnictwa oraz w gminach Międzylesie i Bystrzyca Kłodzka. Do tej pory powstało 20 takich łąk, z czego 13 w gminie Międzylesie, 5 w gminie Bystrzyca Kłodzka i 2 na terenach leśnych w Jodłowie i Międzygórzu przy parkingach i szlakach turystycznych. Łąki mają walory przede wszystkim edukacyjne, a każdy chętny może zobaczyć, jak wygląda barć, ul, hotel dla pszczołowatych czy poznać gatunki kwiatów i drzew, które określa się miododajnymi i które są chętnie zapylane przez pszczoły.
Organizatorzy imprezy zadbali o place do zabaw dla dzieci, stoiska z wyrobami regionalnymi, stoiska kulinarne i edukacyjne. Muzyczną oprawę zapewnił zespół Skałeczki z Idzikowa, rockowo zagrał w zastępstwie Kapeli Bożków zespół Hak z Nowej Rudy, a na koniec imprezę – już dyskotekowo, pociągnął DJ Szymon.
Organizatorem „Kulinarnych Rewolucji” w Marianówce był sołtys Wiesław Pietras wraz z radą sołecką Marianówki, współorganizatorem Nadleśniczy Krzysztof Rusinek i Nadleśnictwo Międzylesie, a partnerem gmina Bystrzyca Kłodzka reprezentowana przez przewodniczącego rady miasta Artura Pokorę, Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Bystrzycy Kłodzkiej, Szkoła Podstawowa z oddziałami integracyjnymi w Pławnicy oraz Bartnicy Sudetów.
ms