Od piątku do niedzieli 14-16 lipca br. w Polanicy-Zdroju trwała 6. edycja Qlinarnych Pejzaży. Tematyką przewodnią tegorocznego wydarzenia była kuchnia „zero weste”, ekologia, ale także produkt regionalny, który może i powinien być tym, co wyróżnia regionalną kuchnię oraz produkty oferowane przez podmioty gospodarcze zajmujące się przetwórstwem na przykład owoców czy warzyw. Nie zabrakło przedstawienia produktów oferowanych przez wystawców oraz live cooking, które w tym roku poprowadził m.in. właściciel restauracji Nota Bene z Kłodzka Wojciech Majdański, szef kuchni restauracji LaNonna w Polanicy-Zdroju Marcin Szwajkowski, ambasador dolnośląskiej kuchni Zbigniew Koźlik, znana z Hell’s Kitchen Maja Jońska czy MasterChef Mateusz Zielonka.
Sobotni wieczór zakończył występ zespołu Afromental, który do muszli koncertowej w Parku Zdrojowym przyciągnął tłumy.
ms