W przedostatni weekend lipca w polanickim Parku Zdrojowym królować będą kulinaria. Od 23 do 25 lipca w kurorcie odbędzie się bowiem tegoroczna edycja festiwalu Pejzaże Qlinarne Polanicy.
Oficjalne otwarcie festiwalu nastąpi w sobotę o godz. 12.00 w Parku Zdrojowym. Tuż po rozpoczęciu przed publicznością wystąpi gwiazda festiwalu – Marko Trnavac Brass Band z Serbii, a od godziny 12.30 rozpoczną się pokazy live cooking. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentują Wiecho Wróblewski – mistrz kuchni bałkańskiej, szefowie polanickich restauracji Krzysztof Mielcarek i Grzegorz Duda, Chef Lorek – Vice MasterChef Polska 2018 oraz Chef Mirek Szajkowski (Unilever) proponujący nowoczesną, roślinną kuchnię The Vegetarian Butcher. Pokazy kulinarne urozmaicą kolejne występy Marko Trnavac Brass Band, a także prezentacja Hydropolis – Centrum Edukacji Ekologicznej we Wrocławiu.
Niedzielną odsłonę Pejzaży Qlinarnych zainauguruje live cooking, który zaprezentuje MasterChef Michał Fabiszewski, swoje umiejętności kulinarne pokażą ponownie Chef Mirek Szajkowski, Krzysztof Mielcarek i Grzegorz Duda, a także Zbigniew Koźlik – szef kuchni HP Park Plaza Wrocław 1615. Goście polanickiego festiwalu będą mogli również wysłuchac wykładu „Dziedzictwo Kulinarne Dolnego Śląska”, który zaprezentuje dr hab. Piotr Gryszel – regionalista i przewodnik sudecki. Zwieńczeniem festiwalowej niedzieli będzie koncert zespołu Madamme, który rozpocznie się o godzinie 17.00.
W czasie festiwalu nie zabraknie dań serwowanych przez polanickie restauracje, będą dostępne także stoiska regionalnych producentów żywności. Tegoroczne Pejzaże Qlinarne Polanicy poprowadzą Michał Hamburger oraz Anita Janczak z Radia Wrocław.
red. (fot. ilustracyjne: Pejzaże Qlinarne 2020)