6.1 C
Kłodzko
środa, 24 kwietnia 2024
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Fascynujące właściwości gryki

Od kilku lat obserwujemy coraz większe zainteresowanie rolników hodowlą gryki, której największe uprawy znajdują się w naszym powiecie, a także lwóweckim i bolesławieckim. Na świecie najwięcej uprawia się jej w krajach byłego ZSRR, w Chinach oraz w USA i Kanadzie, uprawiana jest nawet w Himalajach do wysokości prawie 4000 m n.p.m.

Ta roślina znana była już w neolicie, a zaczęła być uprawiana ok. 2000 lat p.n.e. w Azji od Indii po Chiny, Koreę i Japonię. Znana już była także w Europie Środkowej w epoce brązu. Odżywiali się nią Hunowie i Wandalowie, ale jako ludy koczownicze nie zajmowali się jej hodowlą.

Należąca do rodziny rdestowców gryka zawiera w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych oraz ma właściwości lecznicze, które Chińczycy wykorzystują już od 1800 lat (!). W samym ziarnie znajduje się głównie skrobia (do 84%), ale najważniejsze to duża ilość białka, w tym aż 8 aminokwasów z bardzo ważną lizyną, która jako aminokwas egzogenny musi być dostarczany z zewnątrz, bo organizm sam go nie zsyntetyzuje. Lizyna, podobnie jak i reszta aminokwasów zawartych w gryce, wspiera budowę tkanki mięśniowej i jednocześnie wzmacnia bardzo ważną tkankę łączną wpływając na syntezę kolagenu w ludzkim organizmie. Aminokwasy przyspieszają procesy regeneracji po wysiłku i wzmacniają układ odpornościowy.

Pola gryki. fot. www.pxhere.com

A to dopiero początek… W gryce znajdują się głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo ciekawe kwasy jabłkowy, chlorogenowy i cytrynowy, witamina E zwana witaminą młodości, witaminy B1, B2, P i PP i pełniące funkcje ochronne wobec witamin bardzo ważne flawonoidy, jak m.in. rutyna, kwercetyna, izowiteksyna, koenzym Q10 oraz znaczna ilość składników mineralnych jak: żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor, mangan, magnez, selen i jod.

Już same flawonoidy w gryce robią wrażenie. Rutynę prawie wszyscy z nas znają – jest silnym antyoksydantem, mocnym czynnikiem przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym. Rutyna ma właściwości cyto i wazoprotekcyjne, co w największym skrócie oznacza, że ma właściwości ochraniające strukturę komórki oraz naczyń krwionośnych i śródbłonka. Z kolei izowiteksyna to bardzo mocny przeciwutleniacz poprawiający stan skóry, układ krążenia, wzrok i koncentrację. Natomiast kwercetyna, którego gryka zawiera rekordową ilość, to nieodłączny składnik przedłużający i wzmacniający działanie witaminy C. Jest uznanym klinicznie czynnikiem zmniejszającym ryzyko powstawania wrzodów żołądka. Należy do silnych reduktorów zmian patologicznych w przebiegu cukrzycy, zatrzymuje rozmnażanie komórek rakowych, hamuje rozwój wirusów, ma właściwości kardioprotekcyjne i odnawiające, czego przykładem może być przyspieszone gojenie ran, normalizuje ciśnienie krwi, ma właściwości moczopędne i przeciwsklerotyczne. Wzmacnia układ immunologiczny, hamuje proces starzenia się komórek skóry, mięśnia sercowego i rogówki oka. Jest potężnym środkiem przeciwzapalnym, stąd jest użyteczna w leczeniu zapaleń stawów i astmy. Wzmacnia ścianki naszych komórek i jest określana jako znakomity czyściciel arterii. Naukowcy ustalili, że u mężczyzn z większą zawartością kwercetyny w organizmie o 60% zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc i o 20% na cukrzycę lub niewydolność serca oraz wylewów. Ciekawa w gryce jest także fagopiryna zwiększająca wrażliwość na promienie słoneczne. Osoby spożywające preparaty z gryki wraz z wyciśniętym sokiem z marchwi należą do zdecydowanie łatwiej opalających się i posiadających zdrową cerę.

Gryka, fot. www.pxhere.com

Grykę wykorzystuje się w zasadzie w całości. W Polsce służy głównie jako materiał do produkcji kasz i płatków gryczanych. Zdecydowanie zdrowsza jest oczywiście kasza niepalona, bo palona traci wiele ze swoich wartości odżywczych i leczniczych. W Indiach ze zmielonego ziarna robi się głównie chleb, w Chinach i Japonii podobnie, a mąka gryczana jest podstawową w wypieku chleba lub produkcji makaronów, w tym słynnego makaronu sobe. We Francji mąka gryczana to podstawowy składnik naleśników bretońskich Galettes. Także w Polsce coraz częściej w różnego rodzaju wypiekach sięgamy do mąki gryczanej. Osoby, które spożywają grykę, znacznie rzadziej cierpią na choroby związane z podwyższonym ciśnieniem krwi. Jej spożywanie może całkowicie cofnąć problem stwardnienia ścian tętnic, żylaków czy hemoroidów. Przyspiesza gojenie ran i odmrożeń. Kasza gryczana, będąca źródłem znakomitego błonnika, oczyszcza jelita, chroni naczynia włosowate i alkalizuje organizm. Jest też źródłem krzemionki stanowiącej budulec mózgu, trzustki, wątroby, serca, śledziony, a przede wszystkim skóry, paznokci i włosów.

Kasza gryczana, fot. www.pixabay.com

Gryka jest rośliną o szerokim zastosowaniu i wykorzystuje się w zasadzie wszystkie jej części. Jest znakomitą rośliną miododajną – miód gryczany, dzięki wysokiej zawartości rutyny, oczyszcza, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, też sam mięsień sercowy. Działa tak jak sama rutyna: zapobiega nadmiernej krzepliwości krwi i jest stosowany w profilaktyce u pacjentów zagrożonych udarami i zawałami serca. Systematycznie spożywany powoduje wzrost hemoglobiny we krwi oraz wspomaga procesy odnowy i rekonwalescencji po wyczerpujących chorobach. Jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków, ochrania i odtruwa wątrobę, posiada dużą ilość choliny i reguluje pracę układu nerwowego. Wykorzystuje się nawet łuski gryki, robiąc z nich materace i poduszki. Co ciekawe, historia tych wynalazków sięga 2000 lat, a produkty te mają działanie terapeutyczne przy dyskopatii, bólach kręgosłupa, bólach naczyniowo-ruchowych głowy, chorobach układu kostno-stawowego. Odpady z przerobu ziarna są także cennym dodatkiem do pasz dla zwierząt.

Miododajny kwiat gryki, fot. wikimedia.pl

Dużą popularnością na świecie cieszy się dieta, w której stosuje się kiełki gryki oraz uzyskiwane z nich produkty – i to w zakresie suplementów diety, jak i kosmetyków. Jak się okazało, kiełki gryki – oprócz wszystkich już wcześniej wspomnianych składników – posiadają także witaminę C, która praktycznie nie występuje w samym ziarnie, a z kiełków ekstrahuje się witaminę o bardzo wysokiej biodostępności, czyli przyswajalności w ludzkim organizmie. Produkty na ich bazie znalazły zastosowanie w leczeniu choroby niedokrwiennej serca, anemii, leukemii i chorób zakaźnych związanych z upośledzeniem układu krwionośnego. Kiełki gryki znakomicie działają przy obniżaniu ciśnienia wewnątrzgałkowego w jaskrze, w leczeniu choroby popromiennej, całej gamy schorzeń wątroby, trzustki i nerek, cukrzycy, przewlekłego zapalenia oskrzeli, nadczynności tarczycy, wrzodów żołądka, krwotoków z nosa i rozstrojów nerwowych. Spożywanie kiełków gryki i suplementów z nich zwiększa moc mięśni, wytrzymałość i działa lekko pobudzająco, a także pomaga przy zaburzeniach przemiany materii i zwiększeniu potencji.

Podsumowując, zachęcamy każdego zainteresowanego swoim zdrowiem do zwiększenia spożycia gryki – od kasz, przez mąkę, aż po kiełki określanych jako sensacyjny cud natury.


Najzdrowszą, czyli niepaloną kaszę gryczaną w Kłodzku można kupić w sklepie warzywno-owocowym Świeże Warzywko przy ul. Spółdzielczej 21 (pomiędzy piekarnią a Żabką).

Źródła:
Wartość odżywcza i możliwości wykorzystania gryki w „Postępy fitoterapii”; K. Zarzecka, M. Gugała, I.Mystkowska
Witamina C-olway; Jarosław Zych
https://rozanski.li/2395/antyoksydanty-w-ziolach/
http://permakultura.com.pl/gryka-zwyczajna-fagopyrum-esculentum/

ms

WAŻNE TEMATY

Natalia Kurowska z Nowej Rudy została Miss Nastolatek Województwa Dolnośląskiego!

18-letnia Natalia Kurowska z Nowej Rudy została wybrana najpiękniejszą nastolatką województwa dolnośląskiego podczas gali finałowej Miss Województwa Dolnośląskiego 2024, które odbyło się w sobotę,...

Młodzież na scenie KOK w antyhejtowym musicalu „Stacja do marzeń”

W czwartek 18 kwietnia br. w Kłodzkim Ośrodku Kultury odbył się musical „Stacja do marzeń” w wykonaniu uczniów Niepublicznej Szkoły Muzycznej I stopnia w...

PoMOC dla Amelii z Bystrzycy Kłodzkiej! Przyjaciele uruchomili zbiórkę na leczenie i rehabilitację

Potrzebna jest pomoc, teraz, już dla znanej i lubianej w Bystrzycy Kłodzkiej Amelii Jęczmiennej (Iwańskiej), która od roku walczy ze złośliwym nowotworem. Amelia to...

Małżeństwo strażaków z OSP Nowa Ruda straciło dom w pożarze. Potrzebna pomoc

W nocy z 23 na 24 kwietnia br. małżeństwo druhów z OSP Nowa Ruda - Michał i Klaudia Majerczyk straciło w pożarze domu dobytek...

Gmina Bystrzyca Kłodzka. Uczniowie z Pławnicy ze spektaklem „Zwierzęta ratują planetę”

Z okazji Dnia Ziemi uczniowie Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi w Pławnicy przygotowali pokaz mody z wykorzystaniem materiałów pochodzących z recyklingu oraz spektakl pt....

Dzieciaki sadzeniaki w bibliotece w Ołdrzychowicach Kłodzkich

W sobotę, 20 kwietnia br. w Bibliotece Publicznej Gminy Kłodzko w Ołdrzychowicach Kłodzkich bibliotekarka Alina poprowadziła warsztaty ogródkowe dla najmłodszych. Głównym celem zajęć było rozwijanie...

Duszniki-Zdrój. Trening z MaSzyną na trasach Muflona

W sobotę, 27 kwietnia br. Duszniki-Zdrój zapraszają na trening po trasach Muflona z Mariuszem Stojanowskim – MaSzyną. Trening rozpocznie się o godzinie 8.00 na Placu...

Slow Jogging w Lądku-Zdroju. Otwarte warsztaty dla każdego!

4 maja br. do Lądka-Zdroju, w ramach aktywnej majówki, zawita Slow Jogging. To będzie pierwsze tego typu wydarzenie w powiecie kłodzkim. Organizatorem wydarzenia jest Centrum...

Koleje Dolnośląskie pojadą tego lata do Świnoujścia 

Dolnośląski przewoźnik ponownie uruchomi popularne wakacyjne połączenie Wrocław – Świnoujście. Pociąg KD Premium Nadmorski będzie kursować w weekendy od 22 czerwca do 1 września. Podróż...

Kolizja z udziałem 3 aut na DK8 w Szalejowie Górnym

We wtorek, 23 kwietnia br. około godziny 15.00 na drodze krajowej nr 8 w Szalejowie Górnym doszło do kolizji z udziałem trzech aut. W...

W Polanicy-Zdroju będą odstraszać dziki. Zabezpiecz zwierzęta domowe!

Jak informuje burmistrz Polanicy-Zdroju, w piątek 26 kwietnia br. odbędzie się akcja odstraszania dzików, które na schodząc z lasów na tereny miejskie wyrządzają szkody....

7 medali oraz świetne starty młodych zawodników HS Team Kłodzko w Legnicy

20 kwietnia br. zawodnicy HS' Team Kłodzko wzięli udział w II Pucharze Marszałka Województwa Dolnośląskiego w Legnicy i po raz kolejny udowodnili, że mogą...

Uczniowie z SP nr 1 w Kłodzku w Dzień Ziemi posprzątali miejskie parki

30 worków śmieci zebrały dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Kłodzku z kłodzkich parków podczas akcji ekologicznej z okazji Dnia Ziemi. W poniedziałek, 22...

2 KOMENTARZE

  1. Wszystko pięknie opisane tylko brakuje jednego. Nasi wspaniali rolnicy stosują randap oprysk po to żeby szybciej dojrzało. To samo robią z rzepakiem. W tym momencie cudowne właściwości gryki nie są już takie cudowne bo od zjedzenia takiej gryki dostanie się raka. Na szczęście nie wszyscy, ostatnio widziałem spis w necie gryki która przekracza pod tym względem wszystkie normy. Oraz była taka która jest wolna od trucizny jakim jest randap.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.