-1.6 C
Kłodzko
piątek, 2 grudnia 2022
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europejskie Dni Dziedzictwa w Muzeum Ziemi Kłodzkiej [FOTO]

W sobotę, 11 września br. na dziedzińcu Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku odbyła się tegoroczna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa.

W tym roku tematyką przewodnią wydarzeń, które odbywają się w całym kraju w ramach projektu, są smaki dziedzictwa. Stąd też na dziedzińcu kłodzkiego muzeum wystąpił zespół „Waliszowianie”, który po koncercie zaprosił gości na degustację przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Waliszowa regionalnych potraw.

Przepisy, na podstawie których zostały przygotowane prezentowane potrawy, pochodzą z terenów Tarnowicy Polnej – wsi na obecnym terytorium Ukrainy, która do II wojny światowej znajdowała się w obszarze państwa polskiego. Po zakończeniu wojny, na podstawie układu Stalina z aliantami, kiedy ziemie wschodnie II Rzeczpospolitej weszły w terytorium Związku Sowieckiego, mieszkańcy całej wsi, nazywanej przez nich także Tarnawicą, zostali przesiedleni na tak zwane Ziemie Odzyskane – w rejon Dzierżoniowa, województwa zielonogórskiego oraz do Nowego Waliszowa, który znajduje się w gminie Bystrzyca Kłodzka.

W ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa organizatorzy wydarzenia zaprosili uczestników wydarzenia w kulinarna podróż do smaków kuchni kresowej. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało między innymi paschę wielkanocną – ciasto, które mieszkańcy Waliszowa nazywają po prostu paską; zabugaj – rodzaj placka ziemniaczanego pieczonego w piecu na podkładzie z żeberek wieprzowych; gołąbki z farszem z tartych surowych ziemniaków; smug – zwany także mamałygą, czyli kasza kukurydziana przygotowana na gęsto; bułki na polewie przypominające pączki, ale bez nadzienia; placki z mąki pszennej na potaszu, czyli sodzie oczyszczonej oraz kindziuk, który nie przypominał wersji litewskiej z surowego dojrzewającego mięsa, ale raczej naszą kaszankę lub krupniok, w skład którego wchodzi pokrojony na kawałki placek na potaszu, krew i mięso wieprzowe jak podgardle, boczek, a także jajka. Można było także spróbować znakomitego zsiadłego mleka, kiszonych ogórków czy smalcu.

Zespół „Waliszowianie” powstał w 1984 roku w Nowym Waliszowie w gminie Bystrzyca Kłodzka. Od 2014 roku prowadzi izbę pamięci, w której można zobaczyć ekspozycję przybliżającą losy osadników z ziem wschodnich. Zespół kultywuje duchowe i materialne dziedzictwo kresów wschodnich i swoich przodków. Opiekę nad transkrypcją tekstów i melodii – jako zawodowi muzycy pracujący z zespołem, sprawują Malwina Kołt i Daniel Kopeć.


ms

WAŻNE TEMATY

Gmina Nowa Ruda rozpoczyna realizację projektów z 2. edycji Polskiego Ładu

W połowie listopada br. zastępca wójta gminy Nowa Ruda Anna Zawiślak podpisała umowy z wykonawcami na realizację trzech zadań w ramach drugiej edycji...

Naukobus i człowiek-układanka w Bystrzycy Kłodzkiej i Kłodzku

Uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Józefa Bema w Bystrzycy Kłodzkiej 28 i 29 listopada, a dwa dni później –...

Glovo dostarczy mieszkańcom Kłodzka jedzenie i zakupy do domu

Od niedawna mieszkańcy Kłodzka mogą korzystać z popularnej aplikacji Glovo. Poprzez platformę zamówić można jedzenie z lokalnych restauracji, a nowi użytkownicy...

Nowa Ruda: 17-latce grozi do 3 lat więzienia za posiadanie marihuany

Policjanci z Nowej Rudy zatrzymali 17-latkę, która posiadała kilkadziesiąt porcji marihuany. Teraz może jej grozić kara nawet do 3 lat pozbawienia...

Już w sobotę w Jaszkowej Dolnej wystartuje świąteczna wioska!

W sobotę, 3 grudnia br. w Jaszkowej Dolnej otwarta zostanie jedyna w swoim rodzaju w powiecie kłodzkim wioska świąteczna. Wydarzeniu towarzyszyć będą...

Policjanci z kłodzkiej komendy spełnili marzenie Krzysztofa z DPS w Podzamku

Policjanci z kłodzkiej komendy pomogli spełnić marzenie niepełnosprawnego Krzysztofa, który od zawsze chciał zwiedzić jednostkę policji. Były rozmowy, oglądanie radiowozu i...

Kłodzkie wypominki. Przywołują wspomnienia o ludziach ważnych dla miasta

Kłodzkie wypominki, to projekt, który ma przywoływać wspomnienia – głównie o ludziach i tym, co znaczyli dla miasta. W ramach projektu powstała...

„Smaczne, bo sudeckie”. Czy kolejny pomysł Śnieżnickiego Klubu Biznesu przyjmie się w regionie?

We wtorek 29 listopada br., w Hotelu Abis w Bystrzycy Kłodzkiej odbyło się kolejne spotkanie Śnieżnickiego Klubu Biznesu. Koordynatorzy tego projektu:...

Strażacy z OSP w Bolesławowie zyskają nową remizę. Gmina Stronie Śląskie podpisała umowę z...

Rok potrwają prace związane z modernizacją i rozbudową nowej remizy dla jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej w Bolesławowie. Władze gminy Stronie Sląskie podpisały końcem listopada...

Termin otwarcia platformy widokowej na Trojaku przesunięty na wiosnę przyszłego roku

Kilka dni temu informowaliśmy, że ustalony został termin otwarcia platformy widokowej na górze Trojak na 10 grudnia br. Plan jednak uległ zmianie...

Popularyzacja historii przy użyciu nowoczesnych technologii. Projekt „Kartka z powstania” zagościł w Ołdrzychowicach Kłodzkich

Takiego wydarzenia w powiecie kłodzkim jeszcze nie było. W czwartek, 1 grudnia br. w Szkole Podstawowej im. gen. Władysława Sikorskiego w...

DK-8 w Kłodzku zablokowana! Kolizja z udziałem wozu wojskowego transportującego sprzęt

W czwartek, 1 grudnia br. przed godz. 13.00 doszło do kolizji wozu wojskowego transportującego sprzęt na drodze krajowej nr 8 w Kłodzku...

Andrzejki w Powiatowym Środowiskowym Domu Samopomocy w Kłodzku

We wtorek 29 listopada br., w restauracji Hrabina Monte Carlo w Kłodzku, podopieczni Powiatowego Środowiskowego Domu Samopomocy bawili się podczas specjalnie dla...

3 KOMENTARZE

  1. Ad vocem dla mieszkanki…

    Szanowna „mieszkanko” wyczuwam co nieco goryczy w Twej wypowiedzi.
    A i owszem byłem głodny-celowo pościłem od piątku, co dla mnie było nie lada wyczynem…
    A Pani Malwina jest muzykologiem, wspomaga merytorycznie okoliczne zespoły z Kół Gospodyń Wiejskich..
    Brawo dla niej…
    Co do „ustawki”. To złe skojarzenie i myślenie, mam nadzieje, że nie podszyte „premedytacją”. Pracownicy Muzeum to profesjonaliści, robią bardzo dobrą robotę… Warto to dostrzegać i doceniać.
    Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

  2. Byłem, widziałem, degustowałem….

    impreza-spotkanie wielce sympatyczne…
    A bułki na polewie (pączusie) jak i ciasto-pascha pyszne. Na ich degustowaniu zostałem przyłapany przez Panią Krzysię z MZK, której ciekła ślinka. Chyba chciała gryza-nie dałem.
    Śpiwające Panie wielce sympatyczne. A prowadząca muzycznie zespół Pani Malwina wręcz jakby stworzona do występów w tradycyjnym stroju.
    Szanowni Pracownicy Muzeum proszę o więcej takich degustacji.
    Serdecznie Wszystkim dziękuję i pozdrawiam.

    • Mirku, musiałeś być głodny, albo zwabiony reklamą :), Pani Malwina – skąd Ci Ona jest?
      Takie imprezki są „ustawiane” pod uczestników – pewnych, niezawodnych i lubiących takie Wydarzenia 🙂

Comments are closed.