17 C
Kłodzko
czwartek, 23 września 2021
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europejskie Dni Dziedzictwa w Muzeum Ziemi Kłodzkiej [FOTO]

W sobotę, 11 września br. na dziedzińcu Muzeum Ziemi Kłodzkiej w Kłodzku odbyła się tegoroczna edycja Europejskich Dni Dziedzictwa.

W tym roku tematyką przewodnią wydarzeń, które odbywają się w całym kraju w ramach projektu, są smaki dziedzictwa. Stąd też na dziedzińcu kłodzkiego muzeum wystąpił zespół „Waliszowianie”, który po koncercie zaprosił gości na degustację przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Waliszowa regionalnych potraw.

Przepisy, na podstawie których zostały przygotowane prezentowane potrawy, pochodzą z terenów Tarnowicy Polnej – wsi na obecnym terytorium Ukrainy, która do II wojny światowej znajdowała się w obszarze państwa polskiego. Po zakończeniu wojny, na podstawie układu Stalina z aliantami, kiedy ziemie wschodnie II Rzeczpospolitej weszły w terytorium Związku Sowieckiego, mieszkańcy całej wsi, nazywanej przez nich także Tarnawicą, zostali przesiedleni na tak zwane Ziemie Odzyskane – w rejon Dzierżoniowa, województwa zielonogórskiego oraz do Nowego Waliszowa, który znajduje się w gminie Bystrzyca Kłodzka.

W ramach projektu Europejskie Dni Dziedzictwa organizatorzy wydarzenia zaprosili uczestników wydarzenia w kulinarna podróż do smaków kuchni kresowej. Koło Gospodyń Wiejskich przygotowało między innymi paschę wielkanocną – ciasto, które mieszkańcy Waliszowa nazywają po prostu paską; zabugaj – rodzaj placka ziemniaczanego pieczonego w piecu na podkładzie z żeberek wieprzowych; gołąbki z farszem z tartych surowych ziemniaków; smug – zwany także mamałygą, czyli kasza kukurydziana przygotowana na gęsto; bułki na polewie przypominające pączki, ale bez nadzienia; placki z mąki pszennej na potaszu, czyli sodzie oczyszczonej oraz kindziuk, który nie przypominał wersji litewskiej z surowego dojrzewającego mięsa, ale raczej naszą kaszankę lub krupniok, w skład którego wchodzi pokrojony na kawałki placek na potaszu, krew i mięso wieprzowe jak podgardle, boczek, a także jajka. Można było także spróbować znakomitego zsiadłego mleka, kiszonych ogórków czy smalcu.

Zespół „Waliszowianie” powstał w 1984 roku w Nowym Waliszowie w gminie Bystrzyca Kłodzka. Od 2014 roku prowadzi izbę pamięci, w której można zobaczyć ekspozycję przybliżającą losy osadników z ziem wschodnich. Zespół kultywuje duchowe i materialne dziedzictwo kresów wschodnich i swoich przodków. Opiekę nad transkrypcją tekstów i melodii – jako zawodowi muzycy pracujący z zespołem, sprawują Malwina Kołt i Daniel Kopeć.


ms

WAŻNE TEMATY

Ustalane są przyczyny zapadnięcia się chodnika na ul. Czeskiej w Kłodzku. Wykop ujawnił stropy...

Trwają prace odkrywkowe, które mają ustalić przyczynę oraz wielkość uszkodzeń po tym, jak 6 września br. pod śmieciarką na ul. Czeskiej zapadał...

Były hotel „Astoria” w Kłodzku sprzedany. Właśnie trwa w nim remont

Były hotel "Astoria" w Kłodzku, który przez kilkanaście lat stał pusty i popadał w coraz większą ruinę, kilka tygodni temu został sprzedany....

Rozpoczęła się przebudowa mostu w Żelaźnie

Rozpoczął się remont mostu nad rzeką Białą Lądecką w Żelaźnie. Podczas prac na obiekcie mostowym zostaną wykonane: wzmocnienie konstrukcji nośnej dźwigarów...

Centralny Ośrodek Sportu w Dusznikach-Zdroju oficjalnie powołany. Powstanie pierwszy w Polsce tor bobslejowy i...

Pierwszy w Polsce tor bobslejowy, kryta pływalnia o wymiarach olimpijskich, tunel śnieżny, hala lodowa i zmodernizowany tor wrotkarski oraz unowocześniony obiekt...

Regionalna Szkoła Turystyczna w Polanicy-Zdroju w czołówce najlepszych szkół zawodowych

Polanicka RST znalazła się wśród siedmiu finalistów organizowanego przez Fundację Funduszu Współpracy konkursu „Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości - Edycja 2021”. Zwycięzcy konkursu zostaną wyłonieni...

Strażacy podziękowali za pomoc w działaniach ratowniczo-gaśniczych

W czwartek, 23 września br. w Komendzie Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Kłodzku odbyło się uroczyste wręczenie listów pochwalnych za wzorową...

Kłodzcy Karpatczycy szkolili klasy mundurowe z Kłodzka i Prudnika

Ponad 200 uczniów klas mundurowych z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku i Zespołu Szkół Technicznych w Kłodzku uczestniczyło w dwudniowym szkoleniu,...

Osoby powyżej 50 roku życia i pracownicy służby zdrowia otrzymają trzecią dawkę szczepionki przeciwko...

Jest decyzja rządu o podaniu trzeciej dawki szczepionki przeciwko COVID-19. Jak informuje Minister Zdrowia, mając na uwadze zalecenia Rady Medycznej, rozpoczął...

Park Narodowy Gór Stołowych: część szlaków zamknięta

Park Narodowy Gór Stołowych informuje o czasowej niedostępności części szlaków turystycznych na terenie Parku. Ze względu na fakt, iż na obszarze Parku można poruszać...

Kłodzko: miasto chce zrealizować trzy duże projekty z rządowego funduszu Polski Ład

Modernizacja budynku ratusza, budowa ekologicznego przedszkola i przebudowa ulicy Zamiejskiej to trzy projekty, które miasto Kłodzko zgłosiło do realizacji ze wsparciem...

100-lecie powstania OSP. Ciekawa wystawa w Muzeum Filumenistycznym w Bystrzycy Kłodzkiej

Ochotnicza Straż Pożarna w Pławnicy i Muzeum Filumenistyczne w Bystrzycy Kłodzkiej zapraszają na wystawę  pn. ,,Na Straży Polskości” przygotowaną z okazji jubileuszu 100-lecia powstania...

Festiwal im. Ignazego Reimanna po raz dwudziesty zagości w Krosnowicach

W najbliższą sobotę, 25 września br. w Krosnowicach odbędzie się XX Międzynarodowy Festiwal im. Ignazego Reimanna. Jubileuszowe wydarzenie zatytułowane „Reim@nnowskie inspiracje” rozpocznie się o...

Zderzenie z udziałem trzech aut w Ołdrzychowicach

W środę, 22 września br. około godz. 9.00 doszło do zderzenia trzech aut na drodze wojewódzkiej nr 392 w Ołdrzychowicach Kłodzkich. Ze...

3 KOMENTARZE

  1. Ad vocem dla mieszkanki…

    Szanowna „mieszkanko” wyczuwam co nieco goryczy w Twej wypowiedzi.
    A i owszem byłem głodny-celowo pościłem od piątku, co dla mnie było nie lada wyczynem…
    A Pani Malwina jest muzykologiem, wspomaga merytorycznie okoliczne zespoły z Kół Gospodyń Wiejskich..
    Brawo dla niej…
    Co do „ustawki”. To złe skojarzenie i myślenie, mam nadzieje, że nie podszyte „premedytacją”. Pracownicy Muzeum to profesjonaliści, robią bardzo dobrą robotę… Warto to dostrzegać i doceniać.
    Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

  2. Byłem, widziałem, degustowałem….

    impreza-spotkanie wielce sympatyczne…
    A bułki na polewie (pączusie) jak i ciasto-pascha pyszne. Na ich degustowaniu zostałem przyłapany przez Panią Krzysię z MZK, której ciekła ślinka. Chyba chciała gryza-nie dałem.
    Śpiwające Panie wielce sympatyczne. A prowadząca muzycznie zespół Pani Malwina wręcz jakby stworzona do występów w tradycyjnym stroju.
    Szanowni Pracownicy Muzeum proszę o więcej takich degustacji.
    Serdecznie Wszystkim dziękuję i pozdrawiam.

    • Mirku, musiałeś być głodny, albo zwabiony reklamą :), Pani Malwina – skąd Ci Ona jest?
      Takie imprezki są „ustawiane” pod uczestników – pewnych, niezawodnych i lubiących takie Wydarzenia 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Napisz komentarz
Podaj swój podpis