Przyprawy, kawy, herbaty, wyroby ze srebra i stali szlachetnej, sery z Podhala, wyroby góralskie, miody, chałwy, koszulki patriotyczne i motocyklowe – bazar Pyszności i Rozmaitości ponownie zawitał do Kłodzka. Tym razem stragany stanęły w kłodzkim rynku. Z oferty można skorzystać od dzisiaj 7 lipca do niedzieli 12 lipca. W ramach dodatkowej atrakcji organizator zaprosił w czwartek, 9 lipca br. znanego rzeźbiarza z Gór Sowich, Tomasza Bohdanowicza, który podczas pracy operuje piłą mechaniczną.
Zobacz też: Bazar Pyszności i Rozmaitości pod mostem św. Jana w Kłodzku
red.
Dlaczego sery z Podhala? Dlaczego goralskie tradycje z Zakopanego? Przecież my tutaj, na Ziemi Kłodzkiej jesteśmy takimi samymi góralami, nie gorszymi. Mamy piękne góry, wspaniałe sery i inne wyroby o których się nie mówi z niewiadomego powodu, w dawnych czasach istniał nawet górski dialekt kłodzki -wystarczy poczytać na niemieckiej wikipedii.
Nie mamy na naszej Ziemii wiekowych jednolitych tradycji, bo wieku z nas, Kłodzczan pochodzi z różnych stron Polski, jesteśmy wspaniałą mozaiką. Odnajdźmy stare goralskie tradycje naszej Ziemii, stwórzmy nowe, nasze, mozaikowe, promujmy je. Zakopane pęka w szwach od Januszy, my mamy szansę zaoferować Gościom turystykę kwalifikowaną, wysokiej jakości. Tylko musimy razem coś zrobić.