W sobotę, 28 października br. w Centrum Aktywności Lokalnej w Kłodzku odbyło się seminarium, na którym podsumowany został projekt „Akcja Fort Owcza Góra” realizowany przez Fundację Razem Możemy Więcej Kłodzki Fundusz Lokalny.
Projekt „Akcja Fort Owcza Góra”, którego 3. edycja jest już za nami ma na celu ratowanie tego zabytku. W jej ramach co roku odbywają się akcje wycinki niszczących mury drzew, sprzątania śmieci oraz propagowania Fortu Owcza Góra wśród mieszkańców tj. piknik w forcie połączony ze zwiedzaniem, konkursy plastyczne dla dzieci oraz seminarium, które jest zakończeniem i podsumowaniem projektu poprowadzone przez Damiana Ślaka, prezesa fundacji.
W tym roku podczas seminarium z krótkimi wykładami wystąpili Kornel Drążkiewicz, zastępca dyrektora twierdzy Kłodzko, który opowiedział o eksploracji kłodzkich podziemi w ciągu ostatnich dwóch latach wraz z Speleoklubem Warszawskim. Jak podkreślił, to pierwsze tego typu badania przeprowadzone w Kłodzku od czasu, kiedy w latach 60., rozpoczęło się ratowanie starówki przed zapadnięciem. Wtedy to pierwszy i ostatni raz eksplorowano oficjalnie kłodzkie podziemia. Od 2022 roku speleolodzy kilka razy schodzili do podziemi – w twierdzy i pod kościołem jezuitów – aby przekonać się, w jakim stanie są mury i zrobić dokładne mapy.
Do twierdzy i fortu pomocniczego z kolei nawiązał Bartłomiej Terlecki, który zaprezentował stare pocztówki z widokiem na Twierdzę Główną i Fort Owcza Góra, powojenne zdjęcia fortyfikacji miejskich oraz wymienił filmy, które kręcono w Kłodzku w twierdzy.
Nie zabrakło prezentacji kolekcjonerskich – można było podziwiać m.in. nigdzie nie prezentowany wcześniej obraz z panoramą dawnego Kłodzka oraz stare wina w oryginalnych butelkach. Można było także spróbować potraw przygotowanych według starych receptur potraw z dawnego Glatz przygotowanych przez Waldemara Załuskiego. Na stole znalazły się m.in. lokalny strudel kłodzki z kiszoną kapustą, boczkiem i fasolą, pieczona karkówka wieprzowa z grzybami, kartoflami i duszoną marchewką, zupa z czerwonych buraków z boczkiem i kluskami gryczano-grzybowymi, żur chłopski z kartoflami i kiełbasą czy jaja z chrzanem i tartym jabłkiem na kwaśno.
jż


























